Nyhetssammandrag tisdag 24 maj 2022

Publicerad 2022-05-24

Misstänkt hedersmord på 14-årig flicka, 10-åring körde bil i centrala Stockholm, tre skjutningar på tre dygn i Eskilstuna och klimataktivister tömde bildäck på luft. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En 14-årig flicka från Nacka misstänks ha mördats av sin mamma, bror och kusin. Motivet uppges vara hedersrelaterat. Familjen har försökt få det att se ut som ett självmord, men Polisen fattade tidigt misstankar om att något inte stod rätt till. Bakgrunden till mordet verkar bland annat vara att flickan umgåtts med vänner utanför skolan som inte familjen godkänt.
De tre nekar till brott men har nu begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, vilket är den högre misstankegraden.

Under natten till måndagen stoppade en privatperson en 10-årig pojke körandes mot trafiken på Centralbron i Stockholm. Det visade sig att pojken hade rymt hemifrån genom att ta sina föräldrars bil.
Enligt vittnesuppgifter körde han stundom i hög hastighet. En väktarbil som följt efter från Gullmarsplan anslöt och kontaktade Polisen som sedan körde hem pojken.

Under de senaste tre dygnen har det skett tre skjutningar i Eskilstuna. Under helgen rapporterades avfyrade skott i stadsdelarna Rågbergstorp och Årby. Inga verkar ha skadats vid dessa tillfällen.
Under måndagseftermiddagen fann Polisen en allvarligt skadad man som kördes till sjukhuset. Polisen vet ännu inte om det finns något samband mellan skjutningarna.

Under måndagen polisanmälde flera bilägare i Göteborg att de fått sin däck tömda på luft. På bilrutorna hittades röda lappar med texten: ”Vi har tömt ut luften ur ett eller flera av dina däck. Du är säkert arg, men ta det inte personligt. Det är inte du, det är din bil.”
The Tyre Extinguishers, en klimataktivistgrupp, har tagit ansvar för aktionen. De uppger på Twitter att det rör sig om 142 bilar runt Kungsportsavenyn i centrala Göteborg, som fått sina däck tömda på luft.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.