Nyhetssammandrag Onsdag 25 maj 2022

Publicerad 2022-05-25

Högsäkerhetsanstalt får kritik för att ha placerat en Covid-smittad fånge tillsammans med en frisk, alltfler aktiva gängkriminella är väldigt unga och en skola genomförde olagliga kroppsvisitationer av eleverna. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Anstalten Saltvik, ett fängelse med högsta säkerhetsklassen, får kritik av JO för att ha placerat en intagen som inte hade Covid-19, tillsammans med en som var bekräftat smittad.  Internerna satt på isoleringsavdelningen och tvingades bo tillsammans på grund av platsbrist.
JO fastställer att förfarandet är ”inhumant” och inte kan ”anses vara förenligt med bestämmelserna i vare sig fängelselagen, smittskyddslagen eller de europeiska fängelsereglerna.”

Polisen uppger att antalet som är under 18 år och på något sätt är aktiva inom gängkriminaliteten, ökade jämfört med förra året. Under 2021 bedömdes 8 233 personer som gängkriminella, av dessa var nästan 15 procent under 18 år.
De som styr olika gäng blir allt yngre. Ofta är de i ledande ställning själva tonåringar och använder sig av än yngre personer för att begå brott och på så sätt minska risken för att de själva ska hållas ansvariga.
– Många kring mig är under 15 år. De bär min tabbe eller annat som snuten inte ska få mig på, säger en aktiv gängkriminell som Magasinet Paragraf varit i kontakt med.

I samband med en skolstart så beslutade skolledningen att de, tillsammans med annan personal, skulle genomföra kroppsvisitationer av eleverna i årskurs 3, det vill säga söka igenom väskor och fickor. Detta eftersom tidigare skolstarter varit oroliga. Händelsen anmäldes till JO.
Skolan framhöll att visitationerna var frivilliga, men JO menade att eftersom eleverna ombads visa upp bland annat innehållet i väskorna så var åtgärden att likställa med en kroppsvisitation. Eftersom det saknas lagstöd för att underställa en elev en visitation av detta slag, så kritiseras de ansvariga för sitt agerande.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.