Nyhetssammandrag torsdag 26 maj 2022

Publicerad 2022-05-26

Två bröder döms till fängelse för att ha planerat att ansluta sig till en terrororganisation, en tidigare livstidsdömd får sin villkorliga frigivningen uppskjuten och en man misstänks ha kört vattenskoter utan förarbevis. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Två bröder döms till åtta månaders fängelse för att ha påbörjat en resa till Syrien eller Irak i syfte att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten. De greps på Landvetter den 19 februari i år när de var på väg till Turkiet. De nekade bägge till brott.
Bevisningen, som främst bestod av konversationer genom krypterade chattar mellan en av bröderna och en företrädare för internationell säkerhetstjänst, har ifrågasatts av försvaret. Man har anfört att det utgör brottsprovokation. Något Göteborgs tingsrätt menar att man har tagit hänsyn till i straffmätningen:
– Vad som kommit fram i målet talar för att de båda männen skulle ha begått brottet på annat sätt om inte företrädarna för den internationella säkerhetstjänsten hade medverkat. När straffet har bestämts till fängelse åtta månader har de provokativa åtgärderna dock beaktats, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

En tidigare livstidsdömd 71-årig man, som tilldelats sex varningar av Kriminalvården för misskötsamhet, får sin villkorliga frigivning uppskjuten med en månad. Mannen hade överklagat beslutet till förvaltningsrätten som delvis biföll hans överklagande och sänkte straffet till 15 dagar.
Kriminalvården överklagade dock domslutet till kammarrätten, som beviljade prövningstillstånd och fann att det rörde sig om upprepade tillfällen av misskötsamhet, som var av sådan art att ordningen och säkerheten på anstalten hotades.
Det handlade bland annat om att internen hade barrikaderat sin cell med sin permobil vid två tillfällen. Därför skulle den intagnes villkorliga frigivning skjutas upp med en månad.

Den nya lagen som kräver förarbevis för framförande av vattenskoter trädde i kraft den 1 maj i år. Nu misstänks en man i 20-årsåldern för att ha framfört en vattenskoter utan förarbevis, han är den första som misstänks för detta brott.
Mannen har erkänt brottet och ett preliminärt rättegångsdatum är satt till mitten av juni. Vid en fällande dom riskerar han böter.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.