Nyhetssammandrag 27 maj 2022

Publicerad 2022-05-27

Den amerikanske delstaten Oklahoma inför förbud mot abort, lärare föreslås bära skjutvapen, och upplopp på ungdomshem. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Guvernören i delstaten Oklahoma, Kevin Stitt, skrev under den striktaste abortlagen hittills i USA. Genom denna nya delstatslag förbjuds alla aborter som inte anses utgöra medicinska nödsituationer eller om graviditeten är ett resultat av våldtäkt, sexuella övergrepp eller incest.
Många medborgare i det religiösa USA är emot abort och anser att livet börjar direkt vid befruktningen och att en avbruten graviditet är att likställa med mord. En förväntad ändring av den nationella aborträtten från Högsta domstolen, har medfört att många delstater nu tar tillfället i akt att införa lokala förbudslagar.

Efter skolmassakern i den amerikanske staden Uvalde i Texas, så höjs än en gång röster från Demokraterna för att begränsa möjligheten att lätt få tag i skjutvapen. Det republikanska partiet och vapenlobbyn motsätter sig alla inskränkningar i rätten för varje medborgare att bära vapen, som framgår av ett författningstillägg från 1791.
Istället för att begränsa rätten att bära vapen, så menar många republikaner att fler vapen kan lösa problemen, bland annat förespråkas beväpnade vakter på skolorna och att lärarna ska börja bära vapen i klassrummen.

Efter ett upplopp på ett ungdomshem på Visingsö i Vättern, har sex personer gripits, misstänkta för mordbrand och olaga hot.
Flera ungdomar började slå sönder en avdelning och startade även en brand. Personal tillkallade polis och låste in sig på personalexpeditionen.
Bakgrunden till händelsen är okänd, men institutionschefen Catharina Högberg berättar för Expressen att det är mycket som kan få någon att flippa över, att tjejen har gjort slut eller ett budskap från socialtjänsten.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.