Nyhetssammandrag onsdag 1 juni 2022

Publicerad 2022-06-01

Två gripna för grovt vapenbrott, en man högg sin mamma i huvudet med kniv och FN vill se hårdare tag mot sjöröveriet i Guineabukten. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Polisen har gripit två personer misstänkta för grovt vapenbrott efter ett tillslag under tisdagsmorgonen. På sin hemsida skriver Polisen att personerna har kopplingar till kriminella nätverk och är tidigare dömda för grova våldsbrott.
Tillslagen gjordes på två adresser i södra Stockholm. Insatsen genomfördes av Polisen med hjälp av regionala insatsstyrkan.
– Insatsen genomfördes efter en kort tids utredning gällande en händelse förra veckan där flera vapen togs i beslag i området. Vi bedömer det som sannolikt att de två som gripits inte varit själva i det här och vi utesluter inte fler ingripanden i närtid, säger David Sund, operationsledare i lokalpolisområde Skärholmen.

En man i 35-årsåldern sitter anhållen efter att ha huggit sin mamma i huvudet med en kniv, rapporterar SVT Småland.
Efter misshandeln tog mannen bilen från mammans hem i Markaryds kommun men körde senare ner i diket i Ljungby kommun. Mannen är nu misstänkt för grov misshandel och grovt rattfylleri.

Ett enigt FN:s säkerhetsråd uppmanade på tisdagen till kraftigare åtgärder för att få stopp på sjöröveriet i Guineabukten, som har blivit det överlägset farligaste vattnet i världen vad gäller kidnappningar.
I resolutionen uttalade rådet sitt kraftiga fördömande av det ökade sjöröveriet i västafrikanska vatten och uppmanade medlemsländer i regionen runt Guineabukten att ”agera hastigt, på nationell och regional nivå, med hjälp från det internationella samfundet när så ombeds”.
Rådet uppmanade samtliga länder i regionen att utveckla sina egna handlingsplaner och att kriminalisera sjöröveri.
Enligt en FN-rapport inträffade 27 av världens 28 registrerade kidnappningar till sjöss under 2020 i just Guineabukten.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.