Nyhetssammandrag torsdag 2 juni 2022

Publicerad 2022-06-02

Rattfull polis åtalas efter att ha kört på familj, skärpta straff i Falcon Funds-härvan, tullen hittade 65 kilo cannabisharts vid ett tillslag och 42-årig man är dömd till livstids fängelse för att ha mördat sin gravida hustru. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En polisman åtalas efter att ha kört på en familj när han körde bil med 2,55 promille, rapporterar Dagens Juridik.
Polisen körde på en kvinna och hennes döttrar som gick på en trottoar. Mamman drogs med under bilen och fick allvarliga skador.
Åtalet gäller grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada.
Polismannen har i förhör erkänt brotten och uppger att han länge haft en problematisk relation till alkohol, vilket han nu sökt vård för.

Hovrätten skärper straffen för de två som tidigare dömts i Falcon Funds-härvan.
Grundaren av bolaget och en annan person ska för egen vinning gjort affärer som i sin tur blåste pensionsspararna på sina pengar, närmare 500 miljoner kronor. Affärerna gjordes 2015 och 2016.
Båda dömdes tidigare i tingsrätten till fängelse för grov trolöshet mot huvudman, respektive grovt penningtvättbrott, till fem år och sex månader i fängelse.
Nu skärper hovrätten straffen för grundaren till grovt bedrägeri. Tillsammans med tidigare brott får denne ett maxstraff på åtta års fängelse. Den andre personen får straffet höjt till 6 år.

Tullen i värmländska Hån slog till mot en lastbil från Ungern. Där hittade man 65 kilo cannabisharts till ett värde av sju miljoner kronor, rapporterar SVT.
Tillslaget är ett av de största tullstationen någonsin gjort.
– Det är häftigt när vi kan göra sådana här beslag. Det är det här vi brinner för och som ger energi, säger Roger Nilsson, gruppchef vid tullens kontrollgrupp i Hån till SVT.
Lastbilschauffören har häktats misstänkt för grovt narkotikabrott.

En 42-årig man döms till livstids fängelse för att ha mördat sin gravida sambo i parets bostad i skånska Åkarp i december förra året.
Mannen har inte nekat till att han knivhuggit kvinnan, men har uppgett att han befann sig i ett psykotiskt tillstånd. Malmö tingsrätt anser dock att han agerat med avsikt att döda kvinnan. Det är en försvårande omständighet att kvinnan var gravid och att även fostret dog, skriver rätten i ett pressmeddelande.
– Det har varit fråga om omfattande kraftigt våld som lett till döden som riktats mot en skyddslös gravid kvinna i hennes eget hem. Handlandet har enligt tingsrättens mening varit av den särskilt allvarliga beskaffenhet som gör att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid, säger rådmannen Daniel Svensson.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.