Nyhetssammandrag lördag 4 juni 2022

Publicerad 2022-06-04

Toppmoderat misstänks för sexköp - lämnar alla sina uppdrag, Reportrar utan gränser fördömer svensk polis agerande och Kronofogden beslagtar motorcyklar på Ölandsbron. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Moderaten Anders Knape lämnar nu sina politiska uppdrag på egen begäran. Han slutar som kommunfullmäktiges ordförande i Karlstad, som ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt som ordförande i KPA Tjänstepensions AB.
Beskedet kommer efter att det inletts en förundersökning mot honom gällande köp av sexuell tjänst.
– Anders har valt att lämna sina uppdrag och då får vi hantera det så att säga i de uppdrag han har lämnat, säger Håkan Axelsson, ordförande i Moderaterna i Värmland till Sveriges Radio.
“Jag vill understryka att jag inte har begått det brott som jag misstänks för, och jag hoppas att allt reds ut så fort som möjligt”, säger Anders Knape i ett pressmeddelande från Moderaterna.
Varför Knape avgår om han nu inte är skyldig har dock inte framgått.

De två reportrarna Noa Söderberg och Jonas Gratzer blev under fredagen omhändertagna av Polisen i samband med att de bevakade en klimataktion i Stockholm.
Polisen sökte igenom journalisternas utrustning och förde sedan bort dem i en polisbil. Därefter släpptes de av norr om Stockholm.
Reportrar utan gränser och Journalistförbundet riktar nu skarp kritik mot Polisens agerande.
– När journalister hindras av polis att göra sitt jobb är det ett allvarligt hot mot pressfriheten, det här agerandet ser vi främst i länder med stora brister i demokratin, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige.
I ett gemensamt uttalande skriver de två organisationerna att Polisen ställt frågor om journalisternas källor. Organisationerna konstaterar att detta är väldigt allvarligt.

Vid Ölandsbron står Polisen, i samverkan med Kronofogden, och utför kontroller på förbipasserande motorcyklar i samband med en motorcykelträff på Öland. Det rapporterar SVT Småland.
– Polisen är intresserad av vissa aspekter och vi på Kronofogden är intresserade av att utmäta egendomar om man har skulder, säger Ante Krizmanic, sektionschef på Kronofogden i Kalmar, till SVT.
Efter tre dagars utmätningar har motorcyklar till ett värde av 1,5 miljoner kronor beslagtagits.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.