Nyhetssammandrag tisdag 7 juni 2022

Publicerad 2022-06-07

Sonen kvitterade ut sin döda pappas pension i 16 år, stenkastning mot ambulans i Stockholm och man gripen efter mystiska nålstick i Frankrike. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En man i 60-årsåldern misstänks för att ha kvitterat ut sin döda fars pension – i 16 år, skriver SVT Nyheter.
Pensionsmyndigheten mottog ett tips i början av 2020, att en man i 100-årsåldern påstods vara avliden sedan många år tillbaka.
Genom den svenska ambassaden i Bukarest kunde det konstateras att mannen avled i Rumänien 2001.
Totalt handlar det om cirka 1,4 miljoner som betalats ut i garantipension och äldreförsörjningsstöd, som sonen kunnat plocka ut då de var skrivna på samma adress i Eskilstuna och han hade dispositionsrätt till pappans konto.
Fallet polisanmäldes och nu har sonen, som nekar till brott, åtalats för grovt bedrägeri.

Stenkastning mot ambulans i södra Stockholm. Attacken inträffade när ambulansen skulle hämta en sjuk person i Vårberg, natten till måndag.
– Ambulansförarna hade precis hämtat personen och står kvar på platsen när okända personer börjar kasta sten mot dem, det är obegripligt, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.
En förundersökning om blåljussabotage har inletts. Ännu har ingen gripits men det har inkommit viktiga uppgifter som kan leda utredningen framåt, skriver Polisen på sin hemsida.

Man gripen efter mystiska nålstick. Hundratals personer i Frankrike ska ha drabbats av mystiska nålstick när de befunnit sig i folksamlingar de senaste månaderna. Nu har en 20-årig man kunnat gripas, efter att ha identifierats under en attack i fredags där ett 20-tal personer ska ha blivit skadade under en konsert som hölls på en strand i Toulon.
Ytterligare två liknande händelsen anmäldes efter två musikfestivaler i helgen, meddelar franska åklagaren.
– I nuvarande utredningsläge nekar den misstänkte till alla anklagelser, men med tanke på vittnesmålen anser åklagarväsendet att det finns tillräckliga bevis för att öppna ett mål och ställa honom inför domare, säger Samuel Finielz, åklagare i Toulon.
I flera fall är det kvinnor som har blivit stuckna. Offren kan visa upp tydliga injektionsmärken och inte sällan blåmärken. Många vittnar om yrsel, frossa och andra symptom, men även om många har testat sig så har läkare inte funnit någon infektion eller tecken på att någon blivit injicerad med narkotika. Ingen har blivit utsatt för sexuella övergrepp, men en person rapporteras ha rånats.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.