Nyhetssammandrag fredag 10 juni 2022

Publicerad 2022-06-10

BankID går åter ut med varning om falska sms, nära hälften av de som åtalats för blåsljussabotage har frikänts och den amerikanska artisten R Kelly riskerar över 25 års fängelse. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

BankID går åter ut med en varning om förekomsten av falska sms-utskick som ser ut att komma ifrån BankID eller InfoSMS, då det har märkts en ökning av bedrägeriförsök de senaste dagarna.
I sms:et kan det exempelvis stå:
Ditt BankID måste förnyas inom 24 timmar.
Förnya här: https://bankid-aktivering.com
Länken leder till olika sidor där användaren blir uppmanad att skriva in sitt personnummer. Det avslutas med att du ska bekräfta via din bankdosa. BankID skickar aldrig ut sms. Klicka inte på länken.

Få åtalade döms för blåljussabotage. Totalt har 202 personer åtalats för sabotage mot blåljusverksamhet under de drygt två år som lagen funnits. Av dem frikändes 98, och bara tre personer åtalades för grovt brott. Det är ovanligt många som frikänns jämfört med andra brott, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort.
– Det är ovanligt med så hög frikännandegrad för något brott, konstaterar Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.
Granskning visar att ett ytterst litet fåtal dömts till fängelse för enbart blåljussabotage och det högsta straffet som dömts ut är fyra månaders fängelse.
– Jag kan konstatera att lagtexten ställer ganska höga krav, säger Isabell Bjursten, kammaråklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

 Åklagaren yrkar på mer än 25 års fängelse för R&B-sångaren R Kelly. Den 55-årige artisten dömdes i september på nio åtalspunkter för att ha utnyttjat sitt kändisskap och sin karisma under närmare ett kvarts sekel för att locka till sig kvinnor och minderåriga flickor som han sedan förgripit sig på. Juryn fann honom skyldig på samtliga punkter.
Beskedet om längden på straffet väntas den 29 juni och artisten har flaggat för att han då kommer att överklaga domen.
Ett separat rättsfall i Chicago väntas inledas i augusti, där R Kelly anklagas för innehav av övergreppsmaterial på barn och för att ha försökt att förhindra rättvisan.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.