Nyhetssammandrag fredag 17 juni 2022

Publicerad 2022-06-17

Totalt 1 500 år i fängelse har dömts ut, kirurgen Paolo Macchiarini döms och den terroristdömde Rakhmat Akilov förflyttas till annat fängelse. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Fransk polis lyckades för ett par år sedan komma in på de krypterade Encrotelefonerna. Härigenom lyckades Polisen över hela Europa ställa många inför rätta. Nu har Acta Publica kartlagt alla domarna där bevisning från Encro har använts i Sverige.
Totalt har cirka 400 personer åtalats för en variation av brott. Detta har renderat i över 1 500 utdömda fängelseår. Dessutom har fler än tio personer dömts till lagens strängaste straff, livstid.

Kirurgen Paolo Macchiarini, tidigare anställd vid Karolinska institutet, utförde kirurgiska ingrepp på tre patienter genom att operera bort deras luftstrupar och sedan ersätta dem med syntetiska motsvarigheter.
Patienterna kom senare att lida av svåra fysiska skador. En förundersökning inleddes, som följdes av åtal.
Nu har Paolo Macchiarini dömts till villkorlig dom för vållande till kroppsskada i ett av fallen. Två av fallen frias han från eftersom rätten bedömer att han vid dessa genomfört operationerna med syftet att rädda patienterna, men i tredje fallet borde han ha tagit lärdom av de tidigare misslyckandena och då avstått.

Rakhmat Akilov är dömd till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Just nu är han placerad på anstalten Hall, men ska snart flyttas till anstalten Saltvik.
I beslut kan läsas att ”Kriminalvården bedömer att det är nödvändigt att Rakhmat Akilov omplaceras till annan säkerhetsavdelning utifrån rådande klientkonstellation samt miljöombyte”.
Han har flera gånger rapporterats för misskötsamhet i anstalten, bland annat har det gällt slagsmål med andra fångar.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.