Nyhetssammandrag lördag 18 juni 2022

Publicerad 2022-06-18

Oscarsbelönad amerikansk skådespelare åtalas för övergrepp, polis och åklagare ska lättare kunna få tillgång till swishbetalningar och Julian Assange kan utlämnas till USA. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Den 62-årige skådespelaren Kevin Spacey åtalas nu i en brittisk domstol för sexuella övergrepp vid fyra tillfällen mot tre män under åren 2005-2013.
De första anklagelserna kom 2017 i samband med metoo-rörelsen, det var då skådespelaren Anthony Rapp som riktade anklagelser om att Spacey skulle gjort sexuella närmanden när Rapp endast var 14 år gammal.
Omkring trettio män har anklagat filmstjärnan. Efter alla anklagelser kom skådespelaren ut som homosexuell.

Granskning av swishbetalningar förelås kunna bli lättare att granskas av polis och åklagare.
Regeringen har lämnat ett lagförslag som innebär att det blir lättare för rättsväsendet att begära ut information från betaltjänsten.
Skälet anges vara att det sker mycket brott med hjälp av Swish, bland annat narkotikaaffärer och sexköp.
– Nu ger vi polisen möjlighet att gå direkt till Swish och begära ut information, och det kommer effektivisera polisens arbete en hel del, säger finansmarknadsminister Max Elger (S) till Ekot.

Julian Assange, Wikileaks grundare, kan komma att utlämnas till USA efter att Storbritanniens inrikesminister nu gett sitt godkännande. Beslutet kommer enligt uppgift att överklagas.
Assange är misstänkt för bland annat spioneri och dataintrång i USA. Förenta staterna har under många år försökt få honom utlämnad.
Under åren 2012-2019 tog han tillflykt på Ecuadors ambassad i London. Skulle Assange dömas i USA, så riskerar han flera decennium i fängelse.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.