Nyhetssammandrag tisdag 21 juni 2022

Publicerad 2022-06-21

Tre häktade efter bombfynd, före detta advokat anklagas för förberedelse till mord och medhjälp till grovt narkotikabrott, SD-politikern överbevisad - erkänner styckmordet och allt mer talar för att journalisten som sköts ihjäl på Västbanken i våras blev avsiktligt skjuten av en israelisk elitsoldat.

Tre personer har häktats efter att en misstänkt bomb hittats i Helsingborg, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.
I mitten av juni greps två män vid ett bostadsområde. Där hittades ett föremål, som senare konstaterades vara en bomb.
Nu har de två männen häktats på sannolika skäl misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Dessutom häktades en kvinna misstänkt för medhjälp till brottet.

I Södertörns tingsrätt pågår just nu rättegången mot den före detta advokaten Ekrem Güngör. Han är anklagad för förberedelse till mord, grovt skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.
När han på måndagen kom in i säkerhetssalen, i häktets handbojor, hade han nåtts av nyheten att hans släkt misstänks ha drabbats av ett attentat.
På måndagen höll han en låg profil i rätten. Nersjunken i sin stol lyssnade han på åklagaren och gav ett trött intryck.
Güngör har själv valt att inte svara på frågor om de Encrochattar som åklagaren menar bevisar att han varit inblandad i planeringen av ett mord.

Den före detta SD-politikern från Nyköping är överbevisad vad avser styckmordet han är åtalad för.
Liklukt i bilen och bostaden. Blodstänk i taket och tändsatspartiklar på den fåtölj som slängts på tippen. I varje nytt förhör konfronterades den tidigare SD-politikern med nya bevis.
I fem månader höll han emot – sedan berättade han sin version av hur han dödade sin vän och styckade kroppen.
Den 20 september anmäldes den 59-årige mannen försvunnen av en granne som undrade varför han inte synts till.
Två dagar senare informerades hans vän sedan 30 år, en dåvarande lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Nyköping, om försvinnandet. Politikern sade sig inte ha någon aning om vart mannen tagit vägen.
I vittnesförhör berättade han att den försvunne 59-åringen varit hemma hos honom i Nyköping från den 30 augusti till den 6 september, då han skjutsat hem honom. Därefter hade de inte hörts.
Men senare hittades kroppsdelar efter den försvunne mannen i Karlbergskanalen i Stockholm.

Den palestinsk-amerikanska journalisten Abu Akleh som sköts till döds i Jenin på Västbanken den 11 maj blev enligt en undersökning av New York Times med stor sannolikhet ihjälskjuten av en soldat från en israelisk elitstyrka.
Den israeliska militären har tidigare uppgett att Abu Akleh kan ha skjutits av misstag i samband med en beskjutning av en beväpnad man, medan palestinska myndigheter har hävdat att den israeliska militären avsiktligt riktat in sig mot journalisten.
New York Times undersökning visar att ingen i den konvoj som Abu Akleh färdades med vid sin död var beväpnad och att den israeliska militären avfyrat fler skott än vad dess talespersoner uppgett.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.