Nyhetssammandrag onsdag 22 juni 2022

Publicerad 2022-06-22

Sänkt straff för våldtäkt av dotter, förbipasserande stoppade misshandel av kvinna, advokat döms till tre års fängelse för medhjälp till penningtvätt och två poliser döms till vardera ett års fängelse för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott.

Hovrätten sänker straffet rejält för en man i 35-årsåldern som fällts för att ha våldtagit sin dotter. Mannen dömdes till åtta års fängelse av Gävle tingsrätt, han fälldes bland annat för fyra fall av våldtäkt mot barn.
Men hovrätten gör en annan bedömning av straffvärdet och sänker straffet till fängelse i fyra år och sex månader. Skadeståndet som mannen ska betala sänks också, från 720 000 kronor till 665 000 kronor, skriver Gefle Dagblad.
Enligt hovrätten följdes inte gällande praxis vid den första domen. Bland annat hänvisar rätten till ett tidigare fall där en man under flera år utsatte sin dotter för grova våldtäkter och dömdes till sex års fängelse.

En man i 50-årsåldern attackerade en kvinna i Gränbyparken i Uppsala och misshandlade henne med slag, sparkar och ett påkliknande tillhygge.
Polisens presstalesperson Jonas Eronen uppger att många personer rörde sig i området när misshandeln utbröt och att flera förbipasserande ingripit för att stoppa den attackerande mannen.
– Människorna som ingrep gjorde ett väldigt viktigt jobb. En av dem som stoppade misshandeln var en ledig polis, säger Jonas Eronen.
Kvinnan har förts till sjukhus. Hennes skadeläge är för tillfället oklart. Mannen som attackerat henne ska stå i någon typ av förbindelse med kvinnan.

En advokat i södra Sverige åtalades för grovt näringspenningtvätt efter att han, enligt åklagaren, ställt klientmedelskonton till förfogande för ett bluffbolag.
Över 50 miljoner kronor som kan antas härröra från brott har betalats in och ut på kontot. Nu döms advokaten till tre års fängelse.
Advokaten har vidgått de faktiska omständigheterna, men förnekat brott.
Han har, säger han, ”inte haft uppsåt till något agerande som utgör klandervärt risktagande”.
Det handlar om ett bolag som gjort sig skyldig till flera allvarliga brott, bland annat grovt skattebrott – genom att ha undanhållit hundratals miljoner.
Enligt tingsrätten har flera personer via ett bolag försökt undgå att betala nära 160 miljoner kronor i moms.

Två polismän döms till ett års fängelse för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott som begicks i samband med ett ingripande i Landskrona.
Poliserna anmälde en man för att ha hotat döda dem – men en övervakningskamera i hans hall skulle visa att så inte var fallet.
Det var efter ett ingripande i en lägenhet, i Landskrona, förra året som de två poliserna anmälde en man för hot mot tjänsteman.
Mannen kom att plockas in för förhör – men släpptes ganska snabbt därefter. Mannen skulle sedan inkomma med en film, som spelats in med en kamera i hans hall, som enligt åklagaren visar hur de båda polismännen hittar på ett brott som mannen ska ha begått mot dem. De skrev också varsin promemoria om händelsen där de beskrev hur mannen i lägenheten skrek att han skulle döda dem.
Polismännen kom sedan att åtalas för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. En av poliserna åtalades även för dataintrång och påstods ha gjort obefogade slagningar i myndighetens system.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.