Nyhetssammandrag tisdag 28 juni 2022

Publicerad 2022-06-28

Tysk polis har beslagtagit över hundra giftiga ormar på en bondgård, fyra män döms till fängelse efter påskupploppen i Örebro och kritik mot Oslo-polisens uppmaning att ställa in manifestationen för att hedra offren efter helgens skjutning.

Tysk polis har beslagtagit över 100 giftiga ormar på en bondgård. En 35-årig kvinna sökte vård för ormbett i ett sjukhus i Salzgitter, nära Hannover i Tyskland.
Hon berättade för läkarna att hon hade blivit biten i fingret av en av sina skallerormar. Hennes tillstånd försämrades strax därefter, hon flyttades till ett annat sjukhus och läkarna tvingades beställa ett motgift från ett institut i Hamburg.
Samtidigt med detta åkte polisen ut till kvinnans bondgård, där man hittade över 110 giftiga ormar. Enligt polisen har specialister har konstaterat att samlingen inkluderade flera olika giftiga arter och att ormarna inte hade placerats i ändamålsenliga terrarier.

Fyra män döms till fängelse efter påskupploppen i Örebro. Örebro tingsrätt finner fyra män i åldern 20-30 år skyldiga för grovt blåljussabotage i samband med Rasmus Paludans planerade koranbränningar.
Två döms även för våld mot tjänsteman. De utdömda straffen är mellan 4 och 5,5 års fängelse. Två av männen kommer att utvisas. ​Åklagaren hade yrkat på 8-10 års fängelse för samtliga och att tre av de åtalade skulle utvisas från Sverige.
Samtliga har bekräftat att de befunnit sig i Sveaparken under långfredagen och erkänt inblandning i händelsen i olika grad. Det är bevisat att de alla kastat sten mot polisen samt att några av dem bland annat forcerat polisens avspärrningar och flyttat kravallstaket.
Enligt domen har det varit fråga om bland annat omfattande stenkastning, sparkar, slag med tillhyggen riktat mot polismän, hundar och fordon. Dessutom sattes flera polisbilar i brand.
Domarna kommer sannolikt att överklagas, enligt Torbjörn Marell, som försvarar en av männen, till SVT Örebro.
Han anser att det är ”märkligt” att hans klient dömde till 4,5 års fängelse för grovt blåljussabotage, när en man i ett liknande mål i Solna tingsrätt nyligen dömdes till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp.
– Det är en milsvid skillnad, säger Marell.
Under upploppen skadades över 70 poliser och åtta polisfordon. Kostnaderna för polisbilarna uppgår till drygt 2 miljoner kronor och för tjänsteutrustning till över 550 000 kronor. Tre polishundar skadades lätt under händelsen.

Kritik mot Oslo-polisens uppmaning att ställa in manifestationen på Rådhusplatsen igår kväll från den norska HBTQ-miljön. Manifestationen skulle vara en minnestund för att hedra offren från skjutningen som skedde natten mot lördag i Oslo.
Igår gick polisen ut med uppmaningen att folk skulle hålla sig hemma då säkerheten inte kunde garanteras. Ett par timmar innan den planerade minnesstunden meddelade Oslo Pride på Facebook att minnesstunden ställs in.
Skådespelaren Bjarte Hjelmeland skriver hos norska TV2 att det känns som att luras tillbaka in i garderoben: ”Det är det här som bögar och lesbiska har fått höra i alla tider.
Bara du inte visar dig, bara ingen vet, bara det inte syns på dig vad du är så är allt bra. Det är den osynligheten vi kämpar mot.”
Flera politiker kritiserar också polisens beslut.
– Polisen klarar att mobilisera i full kravallutrustning när rasister intar gator och torg för att spreja tårgas på antirasister. Då borde de klara att skydda folk som vill samlas i solidaritet nu, säger Sofia Rana från vänsterpartiet Rødt till Avisen Oslo och uppmanar folk att trotsa polisen och delta.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.