Nyhetssammandrag onsdag 29 juni 2022

Publicerad 2022-06-29

Parkchef i Norrbotten lät kommunal personal bygga privat paviljong, Kalifornien kan bli första delstaten att skriva in abort i lagen och 101-årig nazistvakt döms till fängelse för delaktighet i över 3500 mord. Detta är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Parkchef i Norrbotten lät kommunal personal bygga privat paviljong. Parkchefen Ulrika Bohman i Piteå kommun i Norrbotten gav kommunal personal i uppdrag att bygga en japansk paviljong i den egna privata trädgården. En extern utredning har visat att chefen gav sig själv förmåner och otillbörligt dragit fördelar av sin position.
Piteå kommun kommer att polisanmäla parkchefen för trolöshet mot huvudman samt inleda ett personalärende efter att hon låtit personal bygga en japansk paviljong i hennes privata trädgård.
Parkchefen säger till SVT Norrbotten att hon inte vill uttala sig om situationen. Hon uppger även att hon inte har fått den externa utredningen till sig, men är medveten om att kommunen kommer att polisanmäla henne.

Kalifornien kan bli den första delstaten i USA att skriva in rätten till abort i lagen. Detta efter att politikerna nyligen röstat igenom en lagändring som innebär att frågan sätts på valsedeln i primärvalet i november.
Tillägget till lagen väntas få stöd i primärvalet eftersom en majoritet av Kalifornienborna uppgett att de var emot Högsta domstolens beslut att riva upp Roe mot Wade-domen, skriver Washington Post.
– Kalifornien står fast vid individers rätt till abortvård, säger demokraten Toni Atkins och tillägger att aborträtten inte ska äventyras beroende på vilka politiker som styr eller vilka som är domare.

101-åring döms till fängelse för delaktighet i över 3500 mord. En 101-årig före detta lägervakt vid koncentrationslägret i Sachsenhausen döms till fem års fängelse för delaktighet i morden på 3 518 personer mellan åren 1942 och 1945.
Rättegången mot honom har pågått sedan förra hösten och enligt domstolen hade han full kännedom om vad som pågick vid lägret. Han ska ha bistått både i att arkebusera sovjetiska krigsfångar och i att mörda judar, romer, regimkritiker och homosexuella.
Mannen, som var 21 år 1942, fälls mot sitt nekande. Enligt Euronews är det inte troligt att 101-åringen kommer behöva avtjäna sitt straff på grund av sin ålder.
Omkring 200 000 personer fängslades och 20 000 dödades i Sachsenhausen under Förintelsen. Det uppges också ha lagts fram nya bevis vid rättegången som visar att Sachsenhausen var ett experimentellt läger, där grymma metoder prövades för att senare användas i andra läger.
I Tyskland pågår en kamp mot klockan för att hinna åtala så många misstänkta nazistförövare som möjligt. 101-åringen är den hittills äldsta att dömas för delaktighet i krigsbrott under Förintelsen.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.