Nyhetssammandrag söndag 2 juli 2022

Publicerad 2022-07-03

Google raderar användardata kring abortkliniker i USA, fransk serievåldtäktsman dömd till 20 års fängelse och Statens Veterinärmedicinska anstalt efterlyser döda vilda djur från din trädgård. Detta är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Google raderar användardata kring abortkliniker. Google kommer automatiskt att radera användardata från så kallade känsliga platser, exempelvis abortkliniker, rapporterar Bloomberg.
Beskedet från techjätten kommer som svar på en växande oro om att digitala uppgifter skulle kunna användas vid åtal i USA, efter landets skärpta abortlagstiftning.
Som exempel på ”särskilt personliga” platser nämner Google även skyddsboenden för våld i hemmet, fertilitetscenter, behandlingsanläggningar för missbruk, viktminskningscenter och skönhetskirurgiska kliniker.
”Om våra system identifierar att någon har besökt en sådan plats kommer vi att radera uppgifterna från platshistoriken kort därefter”, skriver bolaget i ett blogginlägg.

Fransk serievåldtäktsman dömdes till 20 års fängelse. Den nu 61-årige mannen spred skräck i 30 års tid vid gränsen mot Belgien.
Mannen döms för 17 våldtäkter, 12 våldtäktsförsök och 27 fall av misshandel på båda sidorna om gränsen.
Brotten skedde mellan 1988 och 2018 och offren var i åldrarna 13–48 år. Nästan alla våldtäkter inträffade på ensliga vägar under tidiga vintermorgnar.
Mannen, som har kallats för ”Våldtäktsmannen vid Sambre” efter floden som rinner längs gränsen mot Belgien, har erkänt 40 av 56 fall av våldtäkt och misshandel men skyller på ”tvångstankar” som han inte kunde kontrollera.
Mannen beskrivs som en tidigare respekterad person i lokalsamhället, som tränade ett lokalt fotbollslag vid sidan av sitt jobb som vaktmästare.
Målsägarbiträdet Fanny Bruyerre, som representerade nio av brottsoffren, sade innan domen förkunnades att ”lagen inte räcker till” och att maxstraffet på 20 år ”är så lite” för de ”56 liv han förstörde”.
Utredare tror att det finns offer som inte har vågat träda fram.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) efterlyser döda vilda djur från din trädgård. SVA vill ha allmänhetens hjälp med att leta efter döda djur i trädgårdar. Vilthälsa inpå knuten är en ny satsning som ska bidra till ökad kunskap om hur de vilda djuren mår i vår absoluta närhet.
Den som träffar på ett dött vilt djur kan rapportera in det till SVA och i vissa fall även skicka in djurkroppen. Det kan till exempel handla om ekorrar, grodor, fåglar, ormar eller andra djur.
Fler rapporter och prover från allmänheten bidrar till att SVA kan få en bättre översikt av hälso- och sjukdomsläget av de vilda djuren i Sverige. Målet är att få in rapporter och viltprover för undersökning från hela landet.
Vilda djur kan dessutom i vissa fall bära på zoonotiska sjukdomar som smittar människor. Det kan till exempel handla om salmonella, sorkfeber, duvpest, influensa, dvärgbandmask eller papegojsjuka. Och därför är det angeläget även för människors skull att få en bättre bild av smittläget hos djuren.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.