Nyhetssammandrag måndag 4 juli 2022

Publicerad 2022-07-04

Polis döms för att ha kört i bussfil, Justitieombudsmannen (JO) riktar hård kritik mot Halmstads tingsrätt och man nerknuffad på tunnelbanespåret av okänd kvinna. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En polis åtalades för att ha kört sin privata bil i en bussfil. Han förnekade brott, även om de faktiska omständigheterna vidgicks.
Enligt polismannen hade bussfilsskylten skymts av en skåpbil som körde framför honom, och tyckte därför att agerandet varit försvarligt.
Det ansåg dock tingsrätten inte vara tillräckligt av en ursäkt och dömde honom därför till tusen kronor i böter för att ha begått trafikförseelsen av oaktsamhet.

En lagman vid Halmstads tingsrätt tog med fotografier av både den dömde och målsäganden i en dom.
Enligt ansvarig vid tingsrätten var agerandet försvarligt, men JO är av en annan åsikt.
Vem som helst har kan begära ut en brottmålsdom och den är alltid offentlig, därför anser JO att det är oförsvarligt att publicera fotografier på så sätt som skett.
”Redan mot bakgrund av det hittills anförda är jag synnerligen tveksam till om fotografier av parter och andra enskilda bör förekomma i en brottmålsdom. … Det är för övrigt anmärkningsvärt att tingsrätten inte tycks ha beaktat det integritetsintrång det kunde innebära för AA (den dömde, red:s anm.). …
Sammantaget är jag mycket kritisk till att tingsrätten har tagit in fotografier på AA och BB (den målsägande, red:s anm.) samt av interiörer från BB:s hem i de granskade domarna”, skriver JO i sitt beslut.

En man stod och väntade på perrongen till Hökarängens tunnelbanestation när han plötsligt knuffades ner på spåret. Av vittnesuppgifter framgår att var det en kvinna som utförde gärningen.
Tåget som var på väg in hann precis stanna. Mannen uppger att han inte kände kvinnan ifråga. Han togs till sjukhuset, men var vaken och talbar enligt Polisens hemsida.
Den misstänkte kvinnan hölls fast av personer på plats tills Polisen anlände. Hon greps som misstänkt för mordförsök.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.