Nyhetssammandrag onsdag 6 juli 2022

Publicerad 2022-07-06

Tennisstjärna åtalas för misshandel av sin före detta flickvän, konditor döms för vållande av kroppsskada och en transportledare inom Kriminalvården får löneavdrag för en rökpaus. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Idag ska tennisstjärnan Nick Kyrgios spela kvartsfinal i Wimbledon, samtidigt riskerar han att dömas till två år i fängelse. Den 27-årgie australiske stjärnan, som är rankad nummer 40 i världen, ska nämligen inför rätta i augusti, anklagad för att ha misshandlat sin ex-flickvän.
– Anklagelsen är allvarlig och Kyrgios tar den på största allvar, säger advokaten Jason Moffett till The Canberra Times.

En kvinna besökte ett konditori i Jönköping och frågade då i kassan om kakan som hon tänkte köpa innehöll nötter, detta eftersom hon var nötallergiker, på vilket konditorn svarade nej.
Efter att ha smakat på bakverket ställde hon frågan igen, men fick samma svar. Men strax därefter kom konditorn fram och berättade att hon av misstag serverat en snickerskaka som innehöll jordnötter.
Kunden mådde allt sämre och ambulans tillkallades och det slutade med fyra timmar på akuten.
Konditorn kom att åtalas för vållande av kroppsskada, men friades i tingsrätten eftersom kunden frågat om just nötter och inte jordnötter, som skiljer sig åt då de kommer från olika växtarter.
Hovrätten däremot ansåg att konditorn borde ha informerat om att jordnötter fanns i kakan eftersom det får anses vedertaget att begreppet nötter i dagligt tal även inkluderar jordnötter. Därför döms konditorn till dagsböter och att betala kunden 900 kronor.

Vid en fångtransport lät medföljande kriminalvårdspersonal en intagen ta en rökpaus. Vakterna lät fången röra sig flera meter bort för att fimpa utan att ha kontroll på honom. Den intagne hade dessutom bedömts som rymningsbenägen.
Den transportledare som var ansvarig förklarar beslutet med att det var bästa sättet att få den irriterade fången att lugna sig inför den långa resan som skulle följa. Detta beslut ansåg personalansvarsnämnden ha riskerat verksamhetens säkerhet och därför bestraffades den ansvarige transportledaren med fem dagas löneavdrag.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.