Nyhetssammandrag fredag 8 juli 2022

Publicerad 2022-07-08

Man tände eld på sin sambo, lärare i Malmö tränas för våldsdåd och man döms för våldtäkter på demensboende. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En 80-årig man från Gällivare har dömts till 16 års fängelse för mord, mordbrand och vapenbrott. Detta efter att han, efter ett gräl med sin sambo, hällde bensin över soffan där hon låg och tände på.
Han ringde sedan till kvinnans son och berättade vad som hänt, varpå sonen larmade SOS. Mannen har berättat att sambon ska ha anklagat honom för otrohet, och att han hämtade bensindunken för att markera sitt missnöje.
Enligt honom var hans syfte enbart att tända eld på huset. Kvinnan vårdades på sjukhus i en månad innan hon slutligen avled av sina skador.

Efter attentatet på Latinskolan i Malmö i mars, då två lärare knivdödades av en elev på skolan, har skolorna i kommunen börjat se över sina säkerhetsrutiner.
Bland annat har Borgarskolans personal gått en så kallade PDV-utbildning (pågående dödligt våld), där de tränats i hur de ska agera vid ett eventuellt våldsdåd.
Utbildningen varvas mellan teori och praktiska övningar, och förutom instruktioner om den enskildes agerande vid dödligt våld innehåller utbildningen även mental förberedelse samt enkla men viktiga grunder i akutsjukvård.

En 33-årig man har dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat 24 grova våldtäkter mot flera äldre kvinnor på ett demensboende i Västsverige.
Han dömdes även för grovt sexuellt tvång samt barnpornografibrott. Mannen var anställd på boendet mellan 2015 och 2017, övergreppen tros ha pågått fortlöpande under de åren och brotten uppdagades efter att mannen självmant avslutade sin anställning på boendet.
De utsatta kvinnorna har inte haft någon möjlighet att värja sig från mannen, som hävdar att allt skett med samtycke. Tre av kvinnorna är idag avlidna.
Den dömde mannen har tidigare haft ett uppdrag som kommunpolitiker i Västsverige. Han har även arbetat inom hemtjänsten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.