Nyhetssammandrag lördag 9 juli 2022

Publicerad 2022-07-09

Japans före detta premiärminister mördad, tre dömda till fängelse för bedrägerier mot äldre och ”sexmonstret från Västerås” får sänkt straff. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Den 67-årige japanske före detta premiärministern Shinzo Abe sköts till döds medan han höll ett kampanjtal för de Liberaldemokratiska partiet i staden Nara.
Enligt uppgift träffades han i halsen och bröstet och förklarades död på sjukhuset. En man greps på plats som misstänkt för dådet.

Tre män tillhörande ett kriminellt nätverk har dömts till fängelse efter att ha lurat flera äldre kvinnor att ge bort smycken och bankomatkort med kod.
Bedrägerierna har skett mot boende i Stockholm, offren var mellan 80 och 98 år gamla. Straffen som dömts ut är mellan sex månader och ett år och sex månader.

Janken Donnstedt, kallades för ”sexmonstret från Västerås” efter att han år 2005 dömdes för både människohandel och flera grova våldtäkter.
Nu i februari dömdes han igen för bland annat ett antal grova våldtäkter som ska ha skett under tortyrliknande förhållanden. I tingsrätten fick han 17 års fängelse och skulle betala skadestånd på 875 000 kr.
Men hovrätten sänker nu straffet eftersom vissa gärningar blivit rubricerade som lindrigare brott, totalt döms han för sju grova våldtäkter, sju våldtäkter, sexuellt övergrepp, grovt koppleri, människohandel och grov kvinnofridskränkning – för detta fick han 11 års fängelse. Skadeståndet sänktes till 575 000 kr.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.