Nyhetssammandrag måndag 11 juli 2022

Publicerad 2022-07-11

Fyra personer knivskurna i Göteborg, par misshandlade åttaårig pojke och döms till fängelse i två år och fyra månader och 900 000 nya covidfall i Frankrike senaste veckan. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Under lördagskvällen larmades polisen till centrala Göteborg med anledning av att flera personer var inblandade i ett bråk.
Fyra personer misstänks ha blivit knivskurna på platsen. Tre av dem lämnade platsen men kom senare in på sjukhus. En person var kvar på platsen när Polisen kom fram.
En utredning gällande mordförsök har inletts. I samband med händelsen gjorde Polisen flera beslag.
Polisen skriver ”flera av personerna verkar ha koppling till kriminella grupperingar i Biskopsgården” samt att ”de verkar ha konfronterat varandra”.
Enligt uppgift kopplas händelsen till gängkonflikten mellan nätverken Norra och Södra Biskopsgården.

En pappa som misshandlade och kränkte sin åttaårige son har tillsammans med sin sambo dömts till fängelse av Lycksele tingsrätt, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Paret ska bland annat att ha duschat pojken i iskallt vatten och tvingat honom stå naken på en stol i flera timmar.
Övergreppen pågick mellan september 2019 och juli 2020 och pojkens storasyster bevittnade många av dem.
Vid ett tillfälle har pappan och sambon hämtat is och stoppat ner i pojkens kalsonger. Vissa nätter fick han också sova inlåst på toaletten och enligt domen ofta även äta där.
Paret har nu, mot sitt nekande, dömts till vardera fängelse i två år och fyra månader. Båda döms för grov fridskränkning och olaga frihetsberövande.
Pappan döms också för misshandel och kvinnan för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat pojkens storasyster för att förmå henne att inte vittna.

Antalet smittade i Covid-19 ökar i Europa. Närmare 900 000 covidfall har rapporterats i Frankrike den senaste veckan, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till siffror från WHO. Första veckan i juni låg den siffran på 160 000 bekräftade fall. Även i Italien har smittan ökat den senaste veckan då 600 000 nya fall har rapporterats in.
Frankrikes hälsominister Francois Braun har sagt att smittan kommer att öka ytterligare och att över 200 000 människor kommer att smittas dagligen, rapporterarade franska Le Monde under gårdagen.
– Spridningen av omikrons subvarianter BA.4 och BA.5, som nu är de dominerande varianterna, har lett till att epidemin är tillbaka i alla delar av landet, säger Braun.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.