Nyhetssammandrag fredag 15 juli 2022

Publicerad 2022-07-15

Sex män dömda för grov misshandel i Västerås, idrottslärare låste in två tioåringar i ett redskapsförråd och ett par som dömdes för mord i tingsrätten frikänns nu i hovrätten. Det här är senaste dygnets nyhetssammandrag.

I december i fjol misshandlades en man grovt i en stadsdel i Västerås. Sex män döms nu för att ha tvingat in mannen i en bil, pressat honom på pengar och misshandlat honom, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.
En grupp män kom till mannen i en lägenhet. De hävdade att han var skyldig dem pengar och låg bakom att narkotika försvunnit.
Mannen släpades ut till en bil, där han misshandlades svårt och hotades med pistol. Men vittnen larmade Polisen som avbröt förloppet.
Västmanlands tingsrätt dömer de sex männen för att ha misshandlat, utpressat och hotat offret. Två av dem får fängelse i 5 år och 9 månader respektive 4 år. Två av männen får kortare fängelsestraff på runt 1,5 år.
Brottsoffret, som lever skyddad på hemlig ort, tilldöms också ett skadestånd på 400 000 kronor.

´Två elever i en fjärdeklass på en Malmöskola hjälpte till att plocka undan efter idrottslektionen och hade börjat pratat om hur det hade varit att sitta i fängelse. Enligt eleverna sa den vikarierande idrottsläraren att de kunde ”prova på” genom att gå in i redskapsförrådet som har en gallerdörr.
Eleverna trodde att läraren skämtade och gick in i förrådet och blev inlåsta. De bad flera gånger om att få komma ut men läraren krävde att de städade förrådet först och blev inte utsläppta förrän efter omkring 30 minuter.
Idrottslärarens version är att eleverna burit in madrasser i förrådet och sedan stannat kvar för att leka på redskapen. Läraren bad dem flera gånger att lämna förrådet eftersom gallerdörren måste låsas innan nästa lektion startade, men en av eleverna svarade att läraren skulle låsa gallret så att de kunde leka ifred.
Efter incidenten bestämde skolan att läraren inte längre skulle få undervisa de båda pojkarna. Men föräldrar ville att det skulle hända något mer och polisanmälde händelsen. Åklagare har nu åtalat läraren för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott.

I maj dömdes en man och en kvinna till fängelse i femton respektive åtta år för mord och mordbrand på en man i Pajala förra sommaren.
Ärendet togs sedan upp i hovrätten, som nu gör en helt annan bedömning.
På torsdagen friades både mannen, som är i 50-årsåldern och kvinnan, som är i 60-årsåldern, från båda åtalspunkterna, rapporterar SVT Norrbotten.
Efter de nya förhandlingarna släpptes paret på fri fot, vilket var en indikation på att utfallet skulle bli ett annat. Mannen döms dock till villkorlig dom för vapenbrott.
Det var den 29 juni förra året som räddningstjänsten larmades till en skogsbrand i Pajala där de senare hittade en död man i en bil. Mannen bedömdes av rättsläkare ha varit vid liv när branden startade.
Den nu friade mannen misstänktes för att, med hjälp av kvinnan, ha flyttat mannen till en bil som sedan tändes på. Båda två har hela tiden nekat till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.