Nyhetssammandrag onsdag 20 juli 2022

Publicerad 2022-07-20

Fem års fängelse för ett 26 år gammalt mord, hovrätten ändrar friande knarkdom till fängelse, starka trädgårdstjuvar i Laholm och japansk polis jagar attackerande apa. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Efter 26 år dömer hovrätten Olof Wiberg för mord till 5 års fängelse.
Olof Wiberg döms för att ha mördat 16-åriga Malin Lindström som försvann i Husum utanför Örnsköldsvik 1996. Kroppen hittades ett halvår senare. Wiberg, som då var 18 år gammal, bodde i närheten av mordplatsen och har kunnat knytas till gärningen med hjälp av bland annat ny DNA-teknik. Den nya förhandlingen i hovrätten hölls efter att Högsta domstolen beviljat resning till 44-åringens nackdel.
Att fängelsestraffet bara uppgår till fem år, trots att han fälls för mord, beror på flera saker.
– Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren i ett pressmeddelande.
I domen står det att straffvärdet är ”utomordentligt högt”. Sedan brottet begicks har flera straffrabatter tillkommit som gjort att straffet mildrats.

Hovrätten ändrar friande knarkdom till fängelse. I maj friade tingsrätten en man i 30-års åldern för grovt narkotikabrott.
Nu ändrar hovrätten över Skåne och Blekinge domen och mannen döms till fängelse i tre år och nio månader efter att ha smugglat drygt 68 000 tramadoltabletter, rapporterar SVT Blekinge.
Mannen greps i december 2021 i Olofström tillsammans med en jämnårig man i en bil med kartonger fyllda med Tramadol.
Kumpanen dömdes i tingsrätten till fängelse i 4,5 år. Den nu dömde mannen friades i tingsrätten med motiveringen att det inte gick att fastslå att han kände till innehållet i kartongerna, något som alltså hovrätten inte håller med om.

Trädgårdstjuvar i Laholm. Under helgen försvann en 100 kg tung gjutjärnssoffa från en uteplats i Laholm.
Stölden upptäcktes på söndagsmorgonen och stölden har skett medan den som bor i huset låg och sov. Enligt polisanmälan är soffan värd 14 000 kronor.
Ytterligare en stöld har skett i Laholm någon gång mellan den 2 juli och den 16 juli. De som bor där hade varit bortresta i två veckor och upptäckte när de kom hem att en större kruka med blommor hade stulits från deras uteplats.

Polis i Japan är på jakt efter en vild apa som gått till attack och skadat 14 personer på tio dagar, rapporterar japanska The Mainichi.
Attackerna började den 8 juli i Ogoridistriktet och i den allvarligaste incidenten blev ett spädbarn svårt rivet.
– Jag dammsög och hörde henne gråta och när jag vände mig hade apan tagit tag i hennes ben när hon lekte på golvet. Den såg ut att försöka dra ut henne, säger barnets mamma till lokala medier, enligt The Guardian.
Apan, som beskrivs vara 40–50 centimeter lång, har även tagit sig in i en lägenhet och rivit en fyraårig flicka på benet samt bitit andra boende och i helgen attackerades en annan fyraårig flicka på en förskola.
Polisen har gillrat fällor för att fånga apan och uppmanat allmänheten att hålla fönster stängda och ögon öppna.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.