Nyhetssammandrag torsdag 21 juli 2022

Publicerad 2022-07-21

Svensk polis får EU-toppjobb i Irak, brukare fick vänta en timme på hemtjänsten efter larm och fårdödande björn i Gävleborg får skjutas. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Svensk polis får EU-toppjobb i Irak. Polisen Anders Wiberg har tackat ja till det unika jobbet som ny chef för EU:s krishanteringsinsats i Irak (EUAM). Wiberg har jobbat som polis sedan 1991 och tar nu tjänstledig, då han kommer vara kontrakterad direkt av EU-kommissionen.
– Det är oerhört spännande och inspirerande, jag är taggad. Det här är inget uppdrag man tackar nej till, får man det så tar man det, säger Wiberg enligt ett pressmeddelande från Polisen.
European Union Advisory Mission (EUAM) i Irak är en frihets- och säkerhetsfrämjande insats som EU har etablerat sedan 2017.
Syftet är att stötta irakiska myndigheters utveckling mot demokratisk och transparant myndighetsutövning. Genom att skapa lugn på så kallade ”hot spots” hoppas man även kunna bidra till ett säkrare EU.
Hela missionen utgörs av drygt 80 personer från olika EU-länder plus ett tjugotal personer från Irak.
Utöver Wiberg kommer tre andra svenskar vara på plats. Insatsen bygger på att medlemsländer lånar ut medarbetare, exempelvis från Polisen eller andra rättsvårdande myndigheter.
Svensk polis har endast haft en så hög chefstjänst inom EU:s krishanteringsinsatser vid två tidigare tillfällen, senast för cirka 10 år sedan.

Brukare fick vänta en timme på hemtjänsten efter larm. Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg har anmält händelsen efter att en brukare larmat två gånger inom en timme.
Enligt anmälan ska två anställda ha fått larmet men missförstått varandra. Båda två trodde att den andre åkte på larmet. Brukaren hittades liggandes på köksgolvet en timme senare under ett ordinarie besök.
– Det som hänt är mycket olyckligt och ska inte kunna hända, säger Eric Semb, verksamhetschef vård- och omsorgsförvaltningen.
Brukaren ska ha klarat sig utan fysiska skador men beskrivs ha upplevt det hela som traumatiskt. I anmälan står det att verksamheten ska hitta sätt att kommunicera tydligare för att undvika missförstånd.

Fårdödande björn får skjutas, efter beslut från Förvaltningsrätten. Strax innan midsommar fick Länsstyrelsen in en ansökan om skyddsjakt på en björn som härjat i byarna Gräsbo, Morabo och Våsbo i Gävleborgs län. Dagen innan hade en björn attackerat och dödat åtta tackor i området. Björnen ska ha gjort en liknande attack förra året i samma område.
Länsstyrelsen sa nej till skyddsjakt och menade att det finns andra lösningar, som till exempel rovdjursstängsel, som skulle kunna skydda boskapen i området.
Saken överklagades till Förvaltningsrätten i Luleå som var av en helt annan åsikt och ansåg att andra åtgärder än skyddsjakt inte var ett alternativ eftersom det är en fara för ett omedelbart angrepp.
Ärendet återförvisades till Länsstyrelsen och nu har det beslutats att björnen får skjutas. Jakten utförs av personer utsedda av Länsstyrelsen och får pågå fram till och med den 9 augusti.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.