Nyhetssammandrag fredag 22 juli 2022

Publicerad 2022-07-22

Fler fängelsedomar efter påskupploppen, elva likartade rån i Malmö, två polisbilar krockade på väg till samma larm, varning för falska 500-lappar i norr och hundratals sjuka eller döda fåglar har flutit iland på Gotland. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Fler fängelsedomar efter påskupploppen. Tre män, i åldrarna 19, 21, 26 år, dömdes igår till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskupploppen i Skäggetorp i Linköping, meddelade Linköpings tingsrätt.
De tre männen döms till mellan två år och sex månaders fängelse till fyra års fängelse. Tingsrätten anser att männen riktade våld och hot mot Polisen under påskdagen i syfte att försvåra och hindra deras arbete.

 Elva likartade rån i Malmö. Polisen misstänker att en liga härjar i Malmö efter att elva rån vid bankomater skett på liknande sätt, rapporterar Sydsvenskan. Vid rånen kommer en eller flera personer fram till den som tar ut pengar och uppträder hotfullt.
– Det är ett lite speciellt tillvägagångssätt där man hotat med tillhyggen. Och kräver att man lämnar ifrån sig koder. De börjar i regel med Swish. Men när man nått spärren länsas kontot i stället, säger Kerstin Gossé vid Malmöpolisen.
Rånen har ofta genomförts av en man och en kvinna i 25–30-årsåldern men i något fall har båda gärningspersonerna varit män.
De första två rånen ska ha genomförts i Limhamn den 9 juli, därefter har rånarna slagit till i centrala Malmö, mestadels under kvällstid. Ingen har gripits för rånen.

 Två polisbilar krockade på väg till samma larm. Olyckan skedde utanför Borås då patrullerna var på väg till Svenljunga efter larm om en misstänkt skottlossning, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Patrullen som kör först gör en hastig inbromsning för en lastbil och polisbilen bakom ligger för nära och kör in i baken på den framför, säger Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
Fem poliser fördes till sjukhus med lättare skador, bland annat ryggsmärtor och en misstänkt handledsfraktur.
En man kunde trots allt gripas i Svenljunga för grovt vapenbrott. Vapnet har inte hittats men mannen är utpekad av vittnen.
En anmälan om vårdslöshet i trafik har också upprättats efter krocken.

Varning för falska 500-lappar i Norr. De senaste dagarna har Polisen upprättat ett tiotal anmälningar gällande falska 500-lappar i region Nord och främst i Västernorrland.
­– Den här typen av ärenden går i vågor och just nu har vi helt klart en våg, säger Mikael Ahrtzing, förundersökningsledare vid Polisens bedrägericentrum i Sundsvall.
Personer som upptäcker en falsk sedel ska kontakta Polisen.
– De falska sedlarna är dåligt gjorda, men om man är ovan att hantera kontanter eller kanske befinner sig i en stressig miljö eller situation kan man ändå bli lurad, säger Ahrtzing. Ett råd är att titta på sedelns detaljer och att vicka på den. Det ska synas skiftningar i färg och rörelse i sedeln och vid genomlysning ska vattenmärket synas.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.