Nyhetssammandrag söndag 24 juli 2022

Publicerad 2022-07-24

Polisen missar unga offer för sexbrott, MSB varnar om handsprit i bilen, ung flicka har fått utreseförbud – misstanke om bortgifte, man i hemtjänsten åtalas för grov våldtäkt och första fallen av apkoppor hos barn. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Polisen missar unga offer för sexbrott. Polis och socialtjänst missar många barn och unga som utnyttjas i sexhandeln, rapporterar Ekot efter en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Rapporten bygger på intervjuer med personer inom rättsväsendet och socialtjänsten samt en granskning av 69 anmälningar om utnyttjande av barn för sexuell posering, där de flesta av brottsoffren var mellan 15 och 17 år gamla.
Brå anser att det krävs ett mer omfattande preventivt och uppsökande arbete för att komma till rätta med bristerna. Få av barnen som utsätts anmäler själva och ofta upptäcks brotten av Polisen i samband med andra utredningar.
– Det handlar om att man inte kan förvänta sig att barn som utsätts berättar, så det är väldigt viktigt att Polisen och socialtjänsten arbetar aktivt med de här frågorna, säger Lina Fjelkegård, projektledare på Brå.
Det finns en särskild metod som tagits fram för att hitta brottsoffer i denna grupp. Men enligt Ekots genomgång används denna bara i två av landets sju polisregioner. Enligt Björn Sellström, kriminalkommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA), har detta att göra med att metoden är resurskrävande.

MSB varnar om handsprit i bilen. Handsprit i bilen kan medföra brandfara, varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rapporterar Sveriges Radio.
– Ju varmare desto snabbare avdunstar den, desto större ångmoln får man som kan antändas. En gnista från statisk elektricitet räcker, säger Peter Albertsson, sakkunnig på MSB.
Han rekommenderar att handsprit förvaras svalt i flaskor med täta lock.

Ung flicka har fått utreseförbud – misstanke om att bli bortgift. Den 10 juni beslutade socialnämnden i en kommun i Nordvästskåne om tillfälligt utreseförbud för en ung flicka då hennes föräldrar ska ha planerat att gifta bort henne.
Flickan är i yngre tonåren och bor sedan en tid inte längre med familjen då det framkommit uppgifter om att hon blivit slagen av sina föräldrar.
Flickan ska ha berättat att det finns en man i Serbien som hennes föräldrar tänkt att hon ska gifta sig med, bröllopslokal är bokad och klänning är fixad. Flickan vill varken ha kontakt med sin familj eller bli bortgift.
Föräldrarna nekar till att de planerar att gifta bort henne och menar att de egentligen är oroliga över att dottern ska gifta sig med sin äldre pojkvän.
Dotterns ställföreträdare menar att flickan inte har något annat mål eller syfte med de uppgifter hon lämnat än att hon vill känna sig trygg och inte vara orolig för att bli bortgift.
Förvaltningsrätten anser inte att det finns skäl att ifrågasätta hennes uppgifter och beslutar därför om ett utreseförbud.

Man i hemtjänsten åtalas för grov våldtäkt. En man i 40-årsåldern som var anställd inom hemtjänsten i Vimmerby åtalas för grov våldtäkt och ett 20-tal fall av kränkande fotografering. Brotten ska ha begåtts på arbetet, rapporterar P4 Kalmar.
Våldtäkten ska ha inträffat för drygt ett år sedan och fotograferingen sträcker sig tillbaka till mars 2018.
Enligt åtalet är våldtäkten att beteckna som grov eftersom mannen visat råhet och utnyttjat den utsatta kvinnans skyddslösa ställning.

Första fallen av apkoppor hos barn. Två barn i USA har smittats med virussjukdomen apkoppor, bekräftar landets hälsomyndighet enligt ABC News. Det är första gången som barn fått sjukdomen.
Det handlar om ett litet barn i Kalifornien och ett spädbarn som inte är amerikansk medborgare. Fallen ska inte ha något samband med varandra.
Hittills har över 14 000 fall av apkoppor rapporterats i över 60 länder.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.