Nyhetssammandrag tisdag 26 juli 2022

Publicerad 2022-07-26

Fyra avrättade i Myanmar, ledig polis kände igen misstänkt, kvinna döms för stöld av 117 paket kaffe och föräldrar anhållna för misshandel av spädbarn. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

För första gången sedan 1988, så har nu de styrande i Myanmar verkställt ett utdömt dödsstraff. Det är fyra politiska fångar som nu avrättats, bland annat en tidigare ledamot från nobelfredspristagaren Aung San Suu Kyis parti NLD.
Juntan som tog makten förra året har upplevt stora problem och har skapat ett repressivt klimat i landet. Ett led i maktmissbruket är att de sett till att tiotals aktivister dömts till döden.
Juntans beslut att avrätta aktivister har kritiserats hårt av flera internationella organisationer såsom FN, Amnesty International och Human Rights Watch.

En man i 50-årsåldern greps misstänkt för en våldtäkt som skedde några dagar tidigare i Växjö. En ledig polis kände igen den misstänkt förövaren och tillkallade kollegor i en polispatrull. Mannen har sedermera anhållits.
– Det var en väldigt skarpsynt kollega som tyckte sig känna igen mannen, säger Tim Christensson, jourhavande förundersökningsledare till Växjö News.

En osedvanligt kaffesugen kvinna togs på bar gärning när hon försökte lämna en Coop-butik i Lund med inte mindre än 117 paket kaffe.
Det var i början av juli som den 40-åriga kvinnan försökte sig på den fräcka stölden. Hon gick genom självscanning där hon köpt en del andra varor som hon lagt ovanpå kaffet.
Men butikspersonal såg vad som höll på att hända och stoppade kvinnan. Kaffet var värt 7706 kr och för stölden döms nu kvinnan till villkorlig dom.

Ett spädbarn fördes med allvarliga skador via ambulanshelikopter till sjukhuset. Det var i en ort i Södermanland som polis tillkallades av sjukvårdspersonal som varit på plats. Föräldrarna greps för synnerligen grov misshandel och anhölls senare.
– Med hänsyn till förundersökningssekretess och ärendets karaktär har jag inga kommentar. Jag är till och med förhindrad att kommentera. Det är locket på. Polis och åklagare kommer nu fokusera på att vidta utredningsåtgärder, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand till Aftonbladet.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.