Nyhetssammandrag fredag 29 juli 2022

Publicerad 2022-07-29

Abortförbud stoppas i USA, Facebook godkänner annonser med uppmaningar till våldtäkt, elsparkcyklar förbjuds på gångbanor och 19-åring frias för nedskräpning. Detta är dagens nyhetssammandrag.

Abortförbudet som den här veckan skulle ha införts i de amerikanska delstaterna Wyoming och North Dakota har stoppats, eftersom det anses bryta mot delstaternas konstitutioner och skulle kunna skada sjukvårdspersonal och patienter.
Flera stämningsansökningar har inlämnats, bland annat från en kvinnoklinik, och domare i delstaterna har alltså valt att åtminstone tillfälligt stoppa abortförbudet.

Organisationerna Global Witness och Foxglove har för tredje gången undersökt vad som släpps igenom av moderatorerna på Facebook.
De fick bland annat igenom annonser som uppmanade till våldtäkter och avrättningar. Även riktat hat gick igenom. Annonserna skrevs på swahili och engelska. Samma resultat fick organisationerna vid tidigare test.

Elsparkcyklar som körs för fort på gångbanor är ett stort problem i många städer. Nu inför regeringen ett förbud mot att framföra fordonen på gångbanor och trottoarer.
Elsparkcyklarna faller i och med detta in i samma kategori som vanliga cyklar och elcyklar, som inte heller får framföras på gångbanor.
Förbudet kommer att gälla från den 1:a september meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth. Den som bryter mot förbudet riskerar böter.

En 19-årig man som åtalats för nedskräpning efter att han slängt en ölburk i gräset i Vilhelmina kommun, har friats.
Detta efter att tingsrätten konstaterat att mannen, genom att endast ha flyttat burken från vägbanan till gräset, inte har gjort sig skyldig till uppsåtlig nedskräpning.
Mannen själv säger att han flyttade på burken för att inga bilar skulle köra på den. Hovrätten fastställer tingsrättens friande dom.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.