Nyhetssammandrag söndag 31 juli 2022

Publicerad 2022-07-31

Femtonårig pojke sköt ihjäl tre syskon, reporter fick inte träffa dödsdömd på grund av för kort kjol, kvinna med ett ben nekas handikapptillstånd och poliser åtalas för att ha försökt påverka ett vittne. Detta är dagens nyhetssammandrag.

En 15-årige pojke i Alaska, USA, misstänks ha skjutit ihjäl tre syskon i åldrarna 5, 8 och 17 år, innan han begick självmord. Ytterligare tre syskon som var yngre än 7 år, fanns i hemmet under morden, men skadades inte.
Vid tillfället var föräldrarna borta, men sonen hade ändå lyckats få tag i familjens vapen. Något motiv till tragedin har inte framkommit.

En kvinnlig journalist skulle bevaka avrättningen av Joe Nathan James, som dömts för mordet på sin flickvän. Men när hon skulle ta sig igenom säkerhetskontrollen i fängelset i Alabama, USA, så nekades hon först tillträde – skälet: kjolen var för kort.
Kjolen ansågs vara såväl olämplig som alltför avslöjande. Dessutom ville de att hon skulle byta skor eftersom de hon hade på sig hade öppen tå.
Reportern hade haft exakt samma klädsel vid bevakningen av tidigare avrättningar, men just denna gång var det en fängelsevakt som hänvisade till en specifik klädkod.
Efter att ha bytt om till sneakers och lånat ett par byxor, släpptes hon in. Ansvariga för fängelset bad senare om ursäkt för incidenten, men förtydligade att det finns en klädkod som ska åtföljas även av de från media.

En kvinna som förlorade benet i en sjukdom vid sex års ålder nekas nu handikapptillstånd av Umeå kommun, rapporterar SVT.
Kvinnan bodde tidigare i Jokkmokks kommun och har sedan många år tillbaka haft tillstånd att parkera på handikapplats, men när hon flyttade till Umeå kommun blev det stopp.
Skälet till avslaget var att kvinnan ibland kan gå upp till 300-400 meter, vilket alltså är för långt.
Magasinet Para§raf har varit i kontakt med en läkare som ofta brukar skriva intyg till ansökningar om tillstånd för rörelsehindrade, så kallade RH-tillstånd.
– Man måste göra en helhetsbedömning, gränsen på att kunna gå maximalt 100 meter är inte absolut.
Kvinnan har överklagat beslutet.

 Efter Aftonbladets program 200 sekunders avslöjande, så har nu två poliser åtalats för att ha försökt påverka ett vittne. Det var under en mordutredning som de två misstänkta poliserna stängde av bandspelaren och försökte ge vittnet instruktioner.
Men den som förhördes var en av Polisens informatörer och han hade en egen bandspelare gömd som fångade upp hur poliserna försökte påverka honom. Det två poliserna nekar till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.