Nyhetssammandrag måndag 1 augusti 2022

Publicerad 2022-08-01

Två ordningsvakter misstänkta för vållande till annans död, bröder misstänks för att avsiktligt ha kört över sin mamma som avled av skadorna, ung man har hittats skottskadad, katolsk fängelsepräst försökte smuggla in hasch och mobiler, en man i Värmland har dömts för tio våldtäkter och Putins ökända Wagnergrupp tömmer Sudan på guld och andra resurser.

Vid 01-tiden, natten mot söndag, slog ordningsvakter larm till Polisen om en stökig man vid Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm.
– Han ska ha sprungit runt, ofredat och misshandlat personer på perrongen, men det är lite oklart i nuläget. De uppgav att det var tumult och att de behövde hjälp, säger Polisens presstalesperson Tove Hägg.
I samband med ordningsvakternas ingripande skadades mannen allvarligt.
– Han förlorade medvetandet och man påbörjade livräddande åtgärder, säger Tove Hägg.
Under söndagsförmiddagen bekräftade Polisen att mannen avlidit av sina skador.
De två ordningsvakterna har anhållits misstänkta för vållande till annans död. Enligt uppgifter har ordningsvakterna tagit stryptag på mannen.

Två bröder misstänks ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen i Göteborg. Strax innan klockan 17 på lördagen larmades Polisen till en trafikolycka på Hisingen i Göteborg. Där hade två personer blivit påkörda.
Senare under kvällen kom det fram att Polisen misstänker brott. Bilen har kört upp på gångbanan, gasat och därefter kört på de två personerna.
De påkörda fördes till sjukhus med ambulans och en av dem, en kvinna i 40-årsåldern, dog senare av sina skador. Hon är brödernas mamma, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen bekräftar att de inblandade har en släktrelation.
– Det finns en relation eller släktskap mellan de olika inblandade. Det är personer som känner varandra sedan tidigare, säger Jenny Widén, presstalesperson hos Polisen i region Väst.
De misstänkta bröderna är i övre tonåren. De är kända av Polisen sedan tidigare och förekommer i belastningsregistret.
Ett större område spärrades av under kvällen. De misstänkta bröderna flydde till en annan svensk stad där de senare greps.

En man i 20-årsåldern har hittats skottskadad utomhus i Farsta strand i södra Stockholm.
Mannen har förts till sjukhus och ska ha blivit skjuten med flera skott i benet.
Flera personer ska ha larmat och hört av sig till Polisen om att de hört flera höga smällar i området. Enligt vittnesuppgifter ska misstänkta gärningsmän ha setts fly från platsen på elsparkcyklar.
Platsen har spärrats av och en teknisk undersökning kommer att inledas. Polisen knackar även dörr i området och har inlett en förundersökning angående försök till mord.
Inledningsvis stannade inga pendeltåg i Farsta strand. Och tunnelbanetågen vände vid Farsta centrum.
”Detta för att förhindra att gärningspersonen lämnade med hjälp av kollektivtrafiken”, skriver Polisen på sin hemsida.

En katolsk fängelsepräst misstänks för att ha försökt smuggla in hasch och mobiltelefoner till en ungdomsavdelning på ett fängelse i den tyska staden Heinsberg, i närheten av gränsen till Nederländerna, enligt Bild.
Godset ska ha upptäckts i tretton kebaber, som prästen hade med sig till ett evenemang för ungdomarna i fängelset.
Förutom brottsmisstankarna har arbetsgivaren, det katolska stiftet i Aachen, agerat och arbetsbefriat prästen.

Markus Halvorson, 65, är en beryktad sol-och-vårare och bedragare med mer än tio fängelsedomar bakom sig i Sverige och hemlandet Norge. Första gången som 19-åring. Nu är han även en dömd serievåldtäktsman.
Markus Halvorson presenterade sig som förmögen advokat och företagare – och erbjöd sig att bli unga kvinnors ”sugardaddy”.
Men bakom den exklusiva fasaden dolde sig en ökänd bedragare.
Värmlands tingsrätt dömde honom på fredagen till 4,5 års fängelse för tio våldtäkter, elva fall av sexköp, ett fall av grovt bedrägeri och två fall av bedrägeri. Han ska också betala skadestånd på 1 662 800 kronor till de utsatta kvinnorna.
Halvorson tog kontakt med kvinnor genom att erbjuda sig att bli ”sugardaddy”, alltså att betala för sällskap, ofta sexuella tjänster.  Det skedde via sajten Sugardaters som erbjuder sådana kontakter – som i hans fall flera gånger ledde till våldtäkt.
– När jag kommer ut från toaletten, hade han klätt av sig och tar bara tag i mig, i nacken och tvingar mig till oralsex i soffan. Han tryckte ner mig. Jag kom ingenstans, säger en av kvinnorna i förhör, enligt förundersökningsprotokollet.
Hon är en av flera målsägande som beskriver Halvorsens aggressiva och hotfulla beteende när han väl lyckats få sina offer till huset i Åmotfors i Värmland.

Putins ökända Wagnergruppen tömmer Sudan, enligt CNN. 130 miljarder är mystiskt borta.
CNN:s reporter Nima Elbagir har rest till Sudan och i ett nytt inslag avslöjar hon hur Ryssland stoppat den begynnande demokratin i landet – och samtidigt finansierat kriget mot Ukraina.
Sudan är en av de största exportörerna av guld i världen, vilket skulle kunna göra landet till en av de rikaste globalt.
Men det ska ha visat sig att Ryssland olagligt har exploaterat och smugglat ut guld och andra resursen i flera år, något som stoppat den begynnande demokratin och skördat mängder med liv.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.