Nyhetssammandrag torsdag 4 augusti 2022

Publicerad 2022-08-04

Ung man dömd för att ha rånat person i Umeå på hans legala narkotika, SD-politiker som bitit en ordningsvakt åtalas i Västmanland, två män våldtog medvetslös kvinna i Luleå och en man och en pojke skottskadades i Borås.

En 17-årig pojke dömdes vid Umeå tingsrätt för rån. Enligt åklagaren hade pojken stulit mediciner, bland annat den narkotikaklassade ADHD-medicinen Ritalin, från målsäganden, genom att nattetid tränga sig in i dennes bostad och utdela flera knytnävsslag mot hans ansikte. Händelsen inträffade i september 2021. 17-åringen förnekade gärningen.
Genom utredningen var det klarlagt att målsäganden befann sig i sin bostad under den aktuella natten. Han satt i vardagsrummet i en soffa när en maskerad person kom in i rummet och bröt sig in i medicinskåpet.
Därefter slog personen målsäganden ett flertal gånger i ansiktet. Från medicinskåpet tillgreps en oöppnad förpackning av läkemedlet Ritalin.
Vid en sammantagen bedömning ansåg tingsrätten att åklagaren hade lagt fram tillräcklig bevisning för en fällande dom. Slutsatsen blev att det var ställt utom allt rimligt tvivel att 17-åringen rånade målsäganden i enlighet med åtalet. Han dömdes därför för rån till ungdomsövervakning i sju månader.
17-åringen överklagade till Hovrätten för Övre Norrland och yrkade att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet. Tingsrättens dom har nu i sin helhet fastställts av hovrätten.

En SD-politiker verksam i en kommun i Västmanland åtalas för flera brott.
Brotten ska ha begåtts i samband med att en ordningsvakt skulle slänga ut kommunpolitikern från en pub förra hösten.
Kommunpolitikern ska då ha hotat att skjuta ordningsvakten. Politikern sparkade vakten och bet honom även i handen.
SD-politikern greps av polis på platsen.
Åtalet gäller hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

En kvinna våldtogs när hon låg medvetslös i en lägenhet. Nu döms två män i 25-årsåldern för brottet, rapporterar SVT Norrbotten.
De båda männen döms till två års fängelse och att betala 200 000 kronor var i skadestånd till kvinnan som de våldtog i Luleå.
Den första augusti – vilket är mindre än en månad efter att våldtäkten begicks – höjdes minimistraffet för våldtäkt till tre års fängelse. Då brottet begicks innan ändringen så fick männen i stället det tidigare minimistraffet.
Männen nekar till brott. De medger att de har haft samlag med kvinnan men hävdar att det funnits samtycke.

Under tisdagskvällen fick en man i 25-årsåldern och en pojke född 2008 föras till sjukhus efter en skottlossning i Borås.
Pojken är lindrigt skadad och mannen, som är i 25-årsåldern, är allvarligt skadad.
Under onsdagen meddelade Polisen att pojken troligtvis inte var måltavla utan skadades av ett rikoschettskott.
Polisen har under natten fortsatt arbetet och kunde hämta in en person till förhör. Personen släpptes och är inte misstänkt.
Polisen fortsätter sitt utredningsarbete och har säkrat spår i form av hylsor bland annat.
”Med tanke på antalet hylsor var det ren tur att inte fler personer skottskadades vid tillfället” skriver Polisen på sin hemsida.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.