Nyhetssammandrag fredag 5 augusti 2022

Publicerad 2022-08-05

Tre års fängelse för fruktansvärda kränkningar mot hustru och barn, misshandeln av homosexuell bedöms som hatbrott, nybilsförsäljningen rasar i Ryssland, kvinna dömd till tolv års fängelse för mordförsök riktat mot exmake och 20-årig man döms för upprepade sexualbrott mot sju minderåriga flickor till tre år och fyra månaders fängelse.

En man som utsatt sin sambo och deras två barn för bland annat ofredanden, hot och kränkningar döms till tre års fängelse i hovrätten. Han ska betala 60 000 kronor i kränkningsersättning till var och en av de drabbade.
Av utredningen framgår att pappan agerat som åklagaren påstått och uttalat att han ska skära kvinnan och sonen och familjens hund med kniv eller ord med liknande innebörd. Av en ljudinspelning framgår att pappan hanterat en kniv vid tillfället. Hoten var, enligt Södertörns tingsrätt, sådana att de berörda kunde förväntas att känna allvarlig rädsla för sin egen och annans säkerhet.
Av en annan ljudfil framgår att pappan sagt att han ska skjuta barnen när de kommer och att han har magasin för sex skott så att han kan skjuta rubbet. Också detta olaga hot anses styrkt.
Han har vidare, enligt en ljudinspelning, sagt att han bland annat ska vrida nacken av den då 13-åriga dottern, att denna inte kommer att överleva natten, att hon inte kommer andas en morgon och att han ska knäcka nacken på henne.

I natt stod en man i 25-årsåldern på Vasagatan i Stockholm tillsammans med sina vänner. Då kom en man fram och sparkade och slog till honom.
När Polisen kom till platsen var gärningsmannen borta, men med hjälp av signalement kunde Polisen hitta honom.
– Det har framkommit att gärningsmannen kan ha misshandlat brottsoffret på grund av hans sexuella läggning, vilket gör att det utreds om brottet har ett hatbrottsmotiv, säger Towe Hägg på Polisen i region Stockholm.
På torsdagseftermiddagen beslutade åklagare att anhålla mannen, skäligen misstänkt för misshandel.

Nybilsförsäljningen i Ryssland rasar med 74,9 procent i juli, jämfört med samma månad förra året. Detta enligt den ryska organisationen Association of european businesses, AEB.
Två kinesiska bilmärken sålde fler bilar i Ryssland under juni än samma månad förra året. Resterande bilmärken minskar i försäljning, många med över 90 procent.
Under juli såldes 16 Volvo-bilar i Ryssland. En minskning med 97 procent, jämfört med samma månad förra året då 507 fordon såldes. Det svenska bolaget har efter Rysslands invasion av Ukraina stoppat all produktion och egen försäljning i landet.

En kvinna i Göteborg döms för mordförsök för att ha huggit sin exmake i halsen med kniv flera gånger i februari, rapporterar Göteborgs-Posten.
Tingsrätten bedömer att kvinnans avsikt var att döda mannen och att det som räddade hans liv var att han vaknade när kvinnan gick in i hans bostad mitt i natten och kunde försvara sig.
Kvinnan döms till tolv års fängelse.

En man i Örnsköldsvik döms för en rad sexualbrott riktade mot barn, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.
Mannen, som är i 20-årsåldern, döms bland annat för fyra våldtäkter mot barn, barnpornografibrott samt grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.
Brotten har i huvudsak begåtts via Snapchat och Instagram, genom vilka mannen bland annat uppmanat minderåriga flickor att skicka bilder och filmer till honom, ibland mot betalning eller med hot om våld.
Mannen döms nu till tre år och fyra månaders fängelse, samt skadestånd på strax under 400 000 kronor.
Enligt SVT Nyheter Västernorrland var totalt sju flickor brottsoffer.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.