Nyhetssammandrag söndag 7 augusti 2022

Publicerad 2022-08-07

Tolvåring dog efter att den livsuppehållande vården avslutades, kvinna rånad i sitt hem i Oscarshamn, mordförsök i Hässleholm och parkerade bilar hindrade utryckningsfordon när man drunknade på södra Gotland.

En brittisk tolvåring som legat i koma i flera månader har avlidit sedan en lång rättslig strid lett till att den livsuppehållande vården avslutades.
Pojkens mamma säger till journalister utanför sjukhuset i London att han dog två timmar efter att vården avslutats.
– Han kämpade in i det sista, fortsätter hon.
Pojken hittades i april medvetslös i hemmet av sin mamma. Efter det har han legat i koma. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien och många hade på lördagen lämnat blommor och tänt ljus utanför sjukhuset.
Läkare konstaterade att han var hjärnskadad och eventuellt hjärndöd. Sjukvården ansåg därför att den livsuppehållande vården skulle avslutas – vilket familjen har motsatt sig. Föräldrarna har argumenterat för att pojken skulle gynnas av vård utomlands.
Ärendet gick ända till Högsta domstolen, som också gick på sjukvårdens linje. Därefter vände sig familjen till Europadomstolen som också avslog föräldrarnas vilja.

En kvinna i 20-årsålderm blev i natt rånad i sitt hem i centrala Oskarshamn.
Rånet ägde rum strax efter klockan tre. Två män i 30- och 35-årsåldern ska ha hotat kvinnan med kniv.
Männen ska ha tagit kvinnans mobiltelefon men greps senare av polis.
De misstänks nu för rån och den yngre även för ringa narkotikabrott.

Vid 13:30-tiden avlossades flera skott mot en bil närheten av Fisktorget i Hässleholm. Minst en person ska ha befunnit sig i bilen, uppger Polisen.
På platsen fann man dock varken någon skadad person eller någon gärningsman.
Polisen har spärrat av platsen och söker nu både målsägande och gärningsperson. En polishelikopter cirkulerar över området.
– Det är olika vittnen som sett olika saker, säger Polisens presstalesperson Calle Persson.
Lite senare på eftermiddagen hittades den beskjutna bilen på en annan plats än själva skottlossningen. Händelsen utreds som mordförsök.

En äldre man omkom efter en drunkningsolycka på södra Gotland.
Deltidsbrandmannen Isak Söderström var en av de som ryckte ut på larmet.
Men när han och räddningstjänstens utryckningsstyrka närmade sig olycksplatsen möttes de av ett parkeringskaos – och kunde inte ta sig fram.
Det var vid 15-tiden under torsdagen som räddningstjänsten fick in ett larm om en drunkning vid Austre strand på södra Gotland.
Enligt tidningen Hela gotland var det en äldre man som senare avled efter att han medvetslös kommit upp på stranden.
Deltidsbrandmannen Isak Söderström ryckte ut på larmet tillsammans med räddningsledare samt tre andra brandmän.
På den cirka 400 meter långa vägen som leder ner till badplatsen där hjärt- och lungräddning pågick av privatpersoner – stod det enligt Isak Söderström ungefär 150 bilar parkerade.
– Det var fullt med bilar på båda sidorna av vägen. Folk hade parkerat så pass dåligt att vi inte kom fram, säger Isak Söderström.
Trots att brandbilen som Isak Söderström körde var av det mindre slaget var det omöjligt att ta sig fram. – Det tog tvärstopp, så jag fick ta utrustningen och springa, säger Isak Söderström.
Med tre väskor inklusive hjärtstartare och syrgas sprang Isak Söderström den sista biten ned mot stranden där hjärt- och lungräddning pågick.
– När jag kom fram skrek jag bara ”flytta på dom där jävla bilarna”, säger Isak Söderström som förklarar att han vid det här skedet var rejält stressad.
Isak Söderström är positiv till de insatserna som privatpersoner gjorde på stranden, som utförde hjärt- och lungräddning. Men han är mycket kritisk till hur människor parkerar sina bilar.
När ambulansen anlände hade människor flyttat sina fordon så att den kunde ta sig fram. Men mannens liv gick inte att rädda.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.