Nyhetssammandrag måndag 8 augusti 2022

Publicerad 2022-08-08

Grova övergrepp mot unga kopplas till sugardating, robotgräsklippare misstogs för inbrottstjuv, befarat drunkningstillbud visade sig vara nattbad och volontärbrandman i Frankrike misstänks ha startat två skogsbränder.

Grova övergrepp mot unga kopplas till sugardating. En studie av Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att en tredjedel av utredningarna om sexköpsbrott mot barn och ungdomar är kopplade till så kallad sugardejting.
– I de ärenden vi har i vårt material med de allra grövsta övergreppen så har kontakterna skett via sugardejtningsidor inledningsvis, säger Lina Fjelkegård, projektledare på Brå, till Ekot.
Av de 69 polisutredningar och domar som granskats av Brå framgår det att de flesta brottsoffren är flickor mellan 15 och 17 år och att många har befunnit sig i en utsatt situation.
Vissa har exempelvis lidit av psykisk ohälsa eller blivit utsatta för övergrepp tidigare. Det förekommer även yngre barn och pojkar enligt studien.

Robotgräsklippare misstogs för inbrottstjuv. Under natten mot söndagen åkte Polisen ut till en bostad i Uppsala efter ett larm om ett misstänkt inbrott, rapporterar Uppsala Nya Tidning. Inringaren hade fått information från sin granne om att någon försökte bryta sig in i en bod på tomten. Grannen hade förgäves sökt efter den misstänkta inbrottstjuven.
Innan Polisen kom fram till platsen kunde det däremot konstateras att det inte rörde sig om något inbrott.
– Det visade sig att de hade en robotgräsklippare som åkt över några äpplen och därför givit ifrån sig konstiga ljud. Lite kul var det faktiskt, säger polisens RLC-befälet Viktor Åkring Dicksved till tidningen.

Befarat drunkningstillbud visade sig vara nattbad. Räddningstjänsten på Gotland fick natten till igår in samtal om att det var en person i vattnet i närheten av Kallbadhuset.
När räddningstjänsten och polisen var på plats konstaterades att det hade varit en person i vattnet. Den personen hade dock inte varit i nöd utan badat.

Volontärbrandman misstänks ha startat två skogsbränder i södra Frankrike under förra veckan. Den 33-årige mannen greps i torsdags och har erkänt att han startat en brand som i tisdagskväll ödelade 500 kvadratmeter växtlighet i departementet Hérault vid Medelhavet. Han misstänks även ha startat en annan brand tidigare samma dag, men vill inte ta ansvar för den.
Mannen som brukar volontärarbeta som brandman i en annan del av Frankrike, riskerar 10 års fängelse när han nästa månad ställs inför rätta, säger åklagaren.
I slutet av juli greps en annan man misstänkt för att ha anlagt skogsbränder i Hérault. Den mannen, en skogsarbetare i 30-årsåldern i vars arbete det ingår att förebygga bränder, har erkänt att han vid tre tillfällen har startat bränder för adrenalinkicken.
Han riskerar 15 år i fängelse och böter på motsvarande över 1,5 miljoner kronor.
Frankrike har de senaste veckorna drabbats av skyhöga temperaturer och flera förödande skogsbränder.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.