Nyhetssammandrag onsdag 10 augusti 2022

Publicerad 2022-08-10

Den misstänkte pojken i Skellefteå bedöms vara över 15 år, Stockholm värst drabbat av bildelsstölder, nässpray räddar många heroinister från överdos, Snapchat lanserar funktion som låter föräldrar övervaka sina barn och rysk cyberattack mot Finlands riksdag.

Pojke som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot en flicka i Skellefteå i början av juli bedöms vara 15 år eller äldre, vilket innebär att åtal kan komma att väckas mot pojken, rapporterar Åklagarmyndigheten.
Enligt Folkbokföringen var pojken yngre än 15 år men både han och föräldrarna uppgav för Polisen att så inte är fallet. Misstag ska ha skett i samband med att familjen kom till Sverige. Åklagaren beslutade därför att göra en medicinsk åldersbedömning.
Den skadade flickan vårdas ännu på sjukhus och det bedöms osannolikt att hon ska kunna höras i utredningen. Åklagaren hoppas kunna få en tillräckligt klar bild av vad som hänt genom vittnesförhör, medicinsk utredning och tekniska analyser.
– De skador hon fått vid händelsen gör också att hennes förmåga att minnas och berätta om det inträffade kan förväntas vara låg, säger åklagare Irene Falk.

Stockholmsområdet är värst drabbat av bildelsstölder i hela Sverige, rapporterar SVT Nyheter. Närmare 4 000 stölder har anmälts i Stockholms län under årets första sex månader.
– Många som begår brotten kommer in och ut genom Stockholms hamnar, säger Daniel Almskog, förundersökningsledare på Stockholmspolisen.
I fjol anmäldes sammanlagt drygt 26 400 stölder av bildelar i hela landet, av dem omkring 8 000 i Stockholmsområdet.

Nässpray räddar många heroinister från överdos. Läkemedlet Naloxon har sedan 2018 kunna skrivas ut till personer som använder heroin.
Det fungerar som ett motgift som häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider. Det visar den hittills största studien som har gjorts om läkemedlet, rapporterar Ekot.
– Om man hittar någon eller är med när någon tar en överdos så kan man snabbt behandla den här personen på plats då det är väldigt enkelt att ge och har snabb effekt säger Elin Holmén, sjuksköterska och doktorand vid Karolinska institutet.
Stockholms sprututbyte har sedan 2018 delat ut nässprejen till 1 477 personer. I den gruppen har över 1 500 fall av överdoser inträffat. Elin Holméns studie visar att 95 procent av de som hade nässpray överlevde.
Enligt Socialstyrelsen har antalet personer som dör av narkotika och läkemedelsförgiftning gått ner sedan 2018. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen utreder sedan i fjol om Naloxon kan bli receptfritt.

Snapchat låter föräldrar övervaka sina barn. Snapchat har lanserat en ny funktion som gör det möjligt för föräldrar att övervaka sina barns aktiviteter i appen.
Med det nya verktyget, som kallas Family Center, kan föräldrar bland annat se sina barns Snapchatvänner och vilka de har chattat med samt anonymt anmäla kränkande innehåll.
Enligt Bloomberg har Snap jobbat med funktionen i över ett år. Funktionen lanserades under gårdagen till användare i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
Till hösten väntas funktionen bli tillgänglig globalt, uppger en talesperson för nyhetsbyrån.

Rysk cyberattack mot Finlands riksdag. En rysk hackergrupp tar på sig cyberangreppet, rapporterar Yle, som hänvisar till ett inlägg från hackergruppen NoName057(16) på Telegram.
”Vi bestämde oss för att göra ett ’vänligt’ besök i grannlandet Finland vars myndigheter blivit så angelägna om att gå med i Nato”, skriver hackergruppen i ett inlägg.
Attacken ska ha börjat 13.30 svensk tid, enligt riksdagens officiella Twitter-konto. Riksdagen försöker nu att begränsa attackens omfattning. Enligt Hufvudstadsbladet har det tidvis varit omöjligt att komma in på hemsidan.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.