Nyhetssammandrag fredag 12 augusti 2022

Publicerad 2022-08-12

Betongsugga polisanmäld för vållande till kroppsskada, man försökte fly från polis på elsparkcykel, Svensk Handel vill porta fler kunder, åldring utsatt för bedrägeri av falsk polis och Pride-flaggor uppeldade i Söderhamn.

Betongsugga polisanmäld för vållande till kroppsskada. En betongsugga på Öland har anmälts efter att en kvinna i 60-årsåldern snubblade på den.
– Målsägaren befinner sig på Böda Camping och på natten ska hon gå på toaletten. Då snubblar hon och skadar sig på cementsuggor som står på gångvägen, som inte syntes i mörkret, säger Polisens kommunikatör Thomas Johansson.
Kvinnan ska ha fått uppsöka sjukhusvård för sina skador och Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada.

Man försökte fly från polis på elsparkcykel. Under natten mot torsdagen fick en polispatrull syn på en man 20-årsåldern som körde elsparkcykel i centrala Uppsala.
De beslutade om kontroll av den unge mannen, men han vill inte stanna.
– När han försöker åka ifrån polisen trillar han. Det var inte frågan om något efterföljande utan han verkade bara ha blivit stressad, säger Polisens presstalesperson Tobias Ahlén Svalbro.
När mannen kontrollerades upptäckte polisen att han bar en kniv, och han misstänks nu för brott mot knivlagen.

 Svensk Handel vill porta fler kunder. För få hotfulla och stökiga personer får tillträdesförbud till butiker, anser organisationen Svensk Handel.
Sedan den första mars 2021 kan åklagare besluta om tillträdesförbud mot personer som uppträder hotfullt och stökigt i butiker.
Men av 500 ansökningar är det bara 181 som lett till beslut, rapporterar Sveriges Radio.
– Vi skulle vilja se att en betydligt större andel faktiskt ledde till ett beslut, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
En handlare kan idag endast neka en person tillträde till sin butik, men inte avlägsna eller ingripa om personen inte följer uppmaningen.

Åldring utsatt för bedrägeri av falsk polis. Under onsdag eftermiddag har en okänd person ringt upp en äldre kvinna i Örebro och påstått att hon har en obetald faktura.
Senare på kvällen har en man kommit till kvinnan och sagt sig vara från Polisen och att han ska hjälpa kvinnan att spärra kortet då flera äldre blivit lurade. I stället har mannen tagit ut flera tusen kronor från kvinnans kort.
En polispatrull har varit på plats och upprättat en anmälan om bedrägeri.

Pride-flaggor uppeldade i Söderhamn. Under onsdagen hade Söderhamns kommun valt att hissa regnbågsflaggor på flera platser inför helgens firande av Love Söderhamn Pride. Senare samma kväll hittades flera av flaggorna uppeldade på marken.
– Det här kan räknas som ett hatbrott, vilket gör skadegörelsen än mer allvarlig, säger Polisens presstalesperson Mikael Hedström till Söderhamnskuriren.
Fyra pojkar i tonårsåldern ska ha setts på platsen av vittnen.
Pridefirandet drar igång i Söderhamn imorgon och kommunen skriver på sin hemsida att flaggorna hissas för att manifestera alla människors lika värde och för en inkluderande kommun.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.