Ulf Kristersson. Foto Johan Nilsson / TT

Dags att snabbtesta moderater för empatistörning

Av Andreas Magnusson 2022-08-12

För att komma till rätta med de allvarliga problem Sverige står inför måste vi få ett fungerande politiskt styre med ett ledarskap som präglas av respekt för vetenskap och omtanke om våra medmänniskor.

Eftersom moderata politiker ofta visar brist på just omtanke kan det vara lämpligt att screena partiets politiker specifikt med avseende på empatistörning.

Det här ska inte alls ses som något utpekande utan är på samma sätt som Moderaternas egna förslag om att ADHD-snabbtesta barn i miljonprogramsområden bara ett sätt att ge moderatpolitiker en chans att få den hjälp de behöver.

Tycker du att det låter fördomsfullt? Generaliserande? Onekligen är det så. Det bygger dessutom på en fördom om hur det fungerar med empatistörningar.

För människor som bor i våra segregerade förorter är det dock vardagsmat att utsättas för den här sortens påhopp. Politiker tävlar om hur man ska kunna ställa hårdast krav och peka finger mest av alla.

Och det blir ju lätt så när man tror att lösningen på alla problem är att sänka skatter och ställa höga krav på alla som inte kan göra skatteavdrag.

Visitationszoner där Polisen får tvångsvisitera människor trots att brottsmisstanke saknas. Språkkrav för 2-åringar. Övervakningskameror.

Jag vet faktiskt inte vad som äcklar mig mest – att de på riktigt lägger avhumaniserande förslag eller att de gör det för att de tror att det är en politik vi väljare önskar oss.

Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna kommer aldrig att kunna vinna tävlingen mot SD om vem som kan bedriva mest människofientlig politik. Ett parti grundat av Nazister har ett ointagligt försprång.

Vad som händer när den här sortens förslag läggs fram är istället att man legitimerar rasistisk politik, sprider hat och missämja mellan människor och försämrar möjligheten till fungerande integration.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.