Nyhetssammandrag lördag 13 augusti 2022

Publicerad 2022-08-13

Hovrätten mildrar straffet för djurplågare, Kronofogden får utmäta egendom utan att vara på plats, förundersökning mot bärtjuvar i Djursholm läggs ner och farlig barngrind från Jula återkallas.

Hovrätten mildrar straffet för djurplågare. Hovrätten ändrar straffet för den 38-årige man som dömts till rättspsykiatrisk vård efter att ha släpat en hund efter en bil, rapporterar SVT Norrbotten.
Händelsen inträffade i februari i Kiruna. Två vittnen som sett händelsen uppgav att hunden hade blivit släpad och rullat runt efter bilen, som haft en hastighet av 40-50 km/tim. När bilen stannat efter cirka en kilometer har vittnena bedömt att hunden varit skadad, livrädd och det fanns blodspår i snön.
Hunden, en labrador, hade blivit skadad och utsatts för ett mycket allvarligt lidande och en veterinär bedömde att hunden på grund av sina skador behövde intensivvård på djursjukhus.
De två män som satt i bilen nekade till brott och menade att det hela var en olyckshändelse. Den ena av dem fick en villkorlig dom, den andra dömdes till rättspsykiatrisk vård. Den senare, som redan före gärningstillfället var föremål för tvångspsykiatrisk vård, överklagade och har nu fått sitt straff mildrat.
Hovrätten slår fast att han inte haft för avsikt att skada hunden utan att brottet begicks av grov oaktsamhet. I stället för rättspsykiatrisk vård döms mannen att betala dagsböter på sammanlagt 7 000 kronor, för djurplågeri och ringa misshandel.
Hunden avlivades senare på grund av allvarliga skador. I en rapport från en djurvårdare står det att hunden skakade konstant, hyperventilerade så det inte gick att höra hjärtat, trampdynorna var lösa på alla tassar och att klorna var borta upp till pulpa eller längre.

Kronofogden får utmäta egendom utan att vara på plats. Skuldsatta personer som kontrolleras av polis kan direkt bli av med sin egendom utan att Kronofogden är på plats.
Att bli av med smycken, klockor, dyra märkeskläder, bilar – det är effekten av en ny lag som infördes 1 augusti, vilken tillåter Kronofogden att utmäta egendom på distans med hjälp av polis, rapporterar P4 Kronoberg.
Möjligheten gör det enklare för myndigheterna att samarbeta, säger Victor Jensen hos Polisen i Växjö.
– Med den nya lagstiftningen räcker det att vi konstaterar att personen har egendom hos sig, sedan kontaktar vi Kronofogden och de beslutar om en utmätning, säger han till radion.
Tidigare krävdes att Kronofogden var med fysiskt för att kunna utmäta egendom i samband med Polisens insatser.

Förundersökning mot bärtjuvar i Djursholm läggs ner. En familj i Djursholm fick över 40 av sina bärbuskar nästan helt länsade, rapporterar Mitt i. På ett par nätter länsades alla 25 svartvinbärsbuskar och 20 krusbärsbuskar.
– Vid två tillfällen försvann först svarta vinbären, sedan krusbären. Vi har fortfarande kvar hallon, björnbär, vita krusbär och några röda vinbär, så vi njuter fortfarande av våra bär, säger ägaren Julia till Mitt i.
Familjen säger även att det känns snöpligt att förlora stora delar av skörden, samtidigt som det känns otryggt och obehagligt då bärtjuvarna slog till när de varit hemma. De tror inte att det är hungriga djur som varit i farten.
– Nej, det har vi varit med om innan. Då tar de lite åt gången. Vi har också en stor trädgård med väldigt mycket buskar, så det måste vara någon som har medvetet plockat allt.
Den 31 juli polisanmäldes händelsen. Lokalpolis Jonas Nilsson menar dock att det blir svårt att utreda händelsen.
– Det finns inga uppslag eller iakttagelser vi kan gå på nu. Men om det kommer in nya uppgifter tar vi upp utredningen igen. Det händer att ungdomar pallar äpplen och liknande, men det här har jag inte varit med om tidigare, säger lokalpolisen.
Polisen meddelar nu att de lägger ned förundersökningen i brist på ledtrådar, men om det kommer in nya uppgifter kan de återuppta utredningen igen.

Farlig barngrind från Jula återkallas. Jula återkallar barngrinden av märket Hardhead på grund av en allvarlig säkerhetsbrist i låsningsfunktionen, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.
Bristen består i att låset inte alltid stänger som det ska, vilket medför att barnet kan riskera att falla ner för trappor eller ta sig förbi grinden och skadas.
De berörda grindarna är sålda via Jula AB mellan 2016 och 2022.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.