Lennart Aspegren

Skärpning moderater!

Av Lennart Aspegren 2022-08-16

Så här några veckor före valet har jag ett par funderingar kring Sverigedemokraterna och Moderaterna. Får man tro ett referat i Aftonbladet (11 augusti) - och det får man väl - så har enligt SD:s egen vitbok de flesta av partiets grundare, nämligen 18 av 22, kopplingar till den rasistiska organisationen Bevara Sverige svenskt. Och bland dessa personer finns det en del som dessutom kan kopplas till rent nazistiska eller fascistiska organisationer.

Det viktigaste med de här uppgifterna är väl knappast diskussionen runt vitboksförfattarens eventuella medlemskap i SD.

Det mest intressanta är enligt min mening något annat. Nämligen att SD:s aktuella politik på många sätt har fått spegla samma inställning som den stora majoriteten av partiets grundare på sin tid stod för.

Deras extrema inställning kan kanske till och med ses som den verkliga ryggraden i partiet, även om man med åren har försökt slipa bort de mest iögonenfallande åsikterna.

Vi andra hade väl en gång hoppats att brunfärgad politik hade gett upp andan i och med krigsslutet 1945. Men icke. Den har som bekant flutit upp igen lite varstans.  Exempelvis i flera europeiska länder.

Förhållandevis ganska sent omsider också här hos oss i Sverige. Och här har SD ju lyckats få en driven anförare, som stolt kan luta sig mot ett omfattande medhåll i opinionen.

Detta populistiska och odemokratiska parti har som bekant kunnat växa till att bli ett av våra största politiska partier.

Men i detta kritiska läge är det allra mest oroväckande nog ändå att ett etablerat demokratiskt parti som Moderaterna har en så ansvarslös ledare, att han i sin roll som statsministerkandidat har förnedrat sig och sitt parti till att söka stöd och samarbete med SD. Skäms, Kristersson!

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.