Nyhetssammandrag tisdag den 16 augusti 2022

Publicerad 2022-08-16

Rasmus Paludan har kostat Polisen 43 miljoner kronor, polispatrull beskjuten, Kriminalvården tros komma kosta över 15 miljarder kronor och välplanerad rymning genomförd från ett av Migrationsverkets förvar. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Den högerextrema dansk-svenske politikern Rasmus Paludan har hållit flera så kallade valmöten runt om i Sverige de senaste månaderna och i flera fall har dessa lett till våldsamma upplopp.
Eftersom hans allmänna sammankomster väcker starka känslor så har polisens bevakning behövt vara extra omfattande, vilket har kostat skattebetalarna många miljoner. Enligt vad Sveriges Radio Ekot räknat fram, så har notan hittills landat på mer än 43,5 miljoner kronor.
Det är dock inte bara ekonomiska resurser som tagits i anspråk för Paludans framfart. Även brottsförebyggande arbete har fått nedprioriteras eftersom polisiära resurser har behövts vid valmötena.

En polispatrull besköts när de skulle göra ett ingripande i Rinkeby, Stockholm. Enligt uppgifter som Aftonbladet först rapporterade om, så var det tre poliser som skulle stoppa en 18-åring som framförde en elsparkcykel.
Det var i samband med detta som beskjutningen skedde. Ingen kom till skada och mannen kunde gripas på plats för försök till mord.

Regeringen har satsat på hårdare straff, flera poliser och andra kriminalpolitiska åtgärder, detta har medfört en kraftig ökning av antalet intagna i på häkten och anstalter.
Det råder en överbeläggning och nya anstalter planeras att byggas för att tillgodose behovet. Allt detta har medfört stora ökade kostnader för Kriminalvården.
Enligt vad myndigheten själva förutspår så kommer de behöva kraftigt ökade anslag, totalt kommer det krävas 15,7 miljarder år 2025, vilket är en fördubbling jämfört med 2014.

En välplanerad rymning, som hämtad ur en film, skedde i Åstorp, Skåne, från ett av Migrationsverkets förvar. Det var fyra personer som hade ordnat en flyktväg genom att såga upp ett hål i en vägg, genom gips, plåt, isolering och annat.
Troligen har det tagit veckor att genomföra. När det tagit sig ut, så ställdes ett klädskåp framför hålet för dölja flyktvägen. Rymlingarna har ännu inte hittats.
Dessutom återstår en fråga som förbryllar utredarna, ingen verkar kunna hitta allt material som uppenbarligen tagits ut från väggen. Hur har rymlingarna kunnat göra sig av med det?

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.