Nyhetssammandrag lördag den 20 augusti 2022

Publicerad 2022-08-20

Dömd till sju års fängelse för att ha föreslagit en tyst minut för krigets offer, 18 års fängelse för mord i Malmö, den svenske rapparen Dree Low internationellt efterlyst och vansinnesskjutning på köpcenter i Malmö.

Sedan i mars finns en rysk lag som gör det förbjudet att förödmjuka den ryska armén. Lagen innebär bland annat att ordet ”krig” inte längre får användas officiellt om konflikten i Ukraina.
Enligt de styrande i landet handlar det istället om ”en specialoperation i syfte att demilitarisera och avnazifiera Ukraina”, det är också uttrycket som ska refereras till.
Tio olika ryska medier som använt ordet ”krig” i sina rapporteringar om Ukraina har varnats för att inte ha rapporterat korrekt, en annan person dömdes till sju års fängelse att ha föreslagit en tyst minut för krigets offer.
En journalist i Moskva har gripits och riskerar fängelse för att han hängt upp en ukrainsk flagga med texten ”Nej till kriget” i sitt fönster.
Totalt ska runt 2500 personer ha gripits i Ryssland för antikrigsprotester, enligt nyhetssajten OVD-info.
Fler och fler ryssar protesterar nu mot det pågående Ukrainakriget. Bland annat har olika grupper av vårdanställda gått ihop och författat en protest, som riktar sig till president Vladimir Putin och undertecknats av cirka 6500 personer, där de starkt ifrågasätter de krigshandlingar som utförs av rysk militär i Ukraina.
Liknande protestbrev har också skrivits under av andra yrkesgrupper, som kulturarbetare, lärare och akademiker.

En 31-årig man mördades i stadsdelen Almhög i Malmö i december 2021. Nu har en 43-åring släkting till mannen dömts till 18 års fängelse och livstids utvisning för mordet.
Männen hade varit konflikt med varandra under en tid, innan den dömde slutligen attackerade offret med kniv och högg honom sju gånger.
Offret lyckades rycka av luvan på gärningsmannens jacka vid överfallet, luvan tillsammans med blod från offret på gärningsmannens jacka tillsammans med mobilpositionering blev senare viktiga delar av bevismaterialet.
Det är dock oklart om det går att verkställa utvisningen av den dömde mannen då han är statslös.

Den svenske rapparen Salah Abdullah, känd som Dree Low, är nu efterlyst internationellt misstänkt för grovt vapenbrott. En skarpladdad pistol har tidigare hittats i rapparens bostad, och när han under fredagen inte dök upp på rättegången om vapenfyndet häktades han i sin frånvaro.
Dree Low anses av Polisen vara en ledargestalt i det kriminella gänget Husbys Hyenor, och efter vapenfyndet 2020 tog en 16-årig gängmedlem på sig skulden och hävdade att han gömt vapnet i Dree Lows bostad.
Polisen ställer sig dock tveksamma till pojkens uppgifter då han i förhör uppgivit fel märke på pistolen. Både rapparen och tonårspojken har åtalats för vapenbrottet, men rättegången har flera gånger fått ställas in då de misstänkta inte dykt upp.
Dree Low dömdes förra året, tillsammans med flera andra män, för ett rån mot en mindre butik. Efter domen meddelade han att han skulle avsluta sin musikkarriär och tog bort sin egen musik från streamingtjänsten Spotify.

Under fredagseftermiddagen öppnade en man eld inne på köpcentret Emporia i Malmö. Enligt vad som kan ses av filmer som lagts upp i sociala medier så rådde en nästan total panik.
Vissa gömde sig och visste inte vad de skulle göra, medan andra flydde. Magasinet Paragraf har varit i kontakt med en person som var inne på Emporia under skjutning.
– Det började bara smälla, sen blev alla som djur. Alla sprang bort från ljudet. Jag bara sprang och sprang tills jag var ute.
Polisen var snabbt på plats och evakuerade köpcentret. Enligt uppgift så handlar det om någon form av uppgörelse inom den kriminella världen.
Två personer, en man och en kvinna, uppges vara skadade. Inom en timme kunde en minderårig pojke gripas som misstänkt för dådet. Den skadade mannen avled senare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.