Nyhetssammandrag måndag 22 augusti 2022

Publicerad 2022-08-22

Rysk beslagtagen lyxjakt säljs på auktion, den ihjälskjutne mannen i Malmö var en gängledare, ryska förstörda militärfordon placeras ut i centrala Kiev, Rysslands ambassad i Stockholm riskerar ekonomisk kollaps och dansk swingerfest fick polis att rycka ut på grund av ”störande ljud”.

En beslagtagen rysk lyxjakt i Gibraltar kan bli ett fynd för den med stor plånbok. Båten blir den första i sin prisklass att säljas på auktion, sedan sanktionerna mot Ryssland infördes med anledning av kriget i Ukraina.
Lyxjakten Axioma beräknas vara värd motsvarande omkring 790 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC. Eftersom försäljningen är satt till en enda dag – på tisdag – väntas den säljas långt under det uppskattade värdet.
Båten, som beslagtogs i mars, tar tolv passagerare och har sex hytter. Den är utrustad med bland annat pool, jacuzzi, bio och plats för en besättning på 20 man.
Eftersom den ryske oligarken som är ägare har ett obetalt lån till amerikanska JP Morgan förväntas intäkterna gå till banken. (TT)

Den 31-årige mannen som sköts ihjäl på köpcentret Emporia var med i det kriminella mc-gänget Satudarah.
Han var grundaren till ett så kallat ”chapter” eller underavdelning som han gav namnet Assassins, erfar Expressen.
Underavdelningen består av färre än tio medlemmar och affärsidén uppges gå ut på utpressning – och skjutningar mot dem som inte fogar sig.
Enligt uppgifter till Expressen ska ett flertal bilar med medlemmar från Satudarah under gårdagen åkt över till Malmö från Danmark, där grupperingen också är etablerad, strax efter mordet på Assassins-ledaren. Enligt uppgift vill medlemmarna ”markera” sin närvaro.

Under lördagen placerades förstörda och övergivna ryska militärfordon ut i centrala Kiev.
Detta sker dagar före Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti, då det också gått exakt sex månader sedan den ryska invasionen inleddes.
”I februari planerade ryssarna en parad i centrala Kiev. Sex månader in i det storskaliga kriget är den skamliga åsynen av rostig rysk metall en påminnelse till alla diktatorer, hur deras planer kan förstöras av en fri och modig nation”, skriver Ukrainas försvarsdepartement på Twitter.

Rysslands ambassad i Stockholm riskerar ekonomisk kollaps, enligt Expressen.
EU-förordningen om ekonomiska sanktioner innebär att ambassaden inte har fri tillgång till pengar från det ryska ministeriet i Moskva.
Ambassaden har ansökt till statliga Kommerskollegium att taket höjs för hur mycket pengar ambassaden får ta emot varje månad.
Kommerskollegium har svarat med att be om en detaljerad redovisning med bland annat handlingar över ambassadens driftskostnader, dokument som styrker kostnaderna för Rysslands generalkonsulat i Göteborg, och en detaljerad redovisning som visar hur mycket visumhanteringen omsätter.
– Vi vill ha in ett ekonomiskt underlag innan vi tar ställning, säger handläggaren på Kommerskollegium.

Ordningsstörningar på dansk swingerfest fick polis att rycka ut. Under natten till söndagen larmades polis till en swingerfest i Næstved, skriver danska TV2.
– Vi fick ett larm om att det hålls en swingerfest någonstans i Næstved. Hög musik spelas på denna fest, säger Lars Denholt, kanslichef på Polisen.
Det var inte bara musiken som höll grannarna vakna.
– När det blir uppehåll i musiken är det andra ljud som också stör, säger han.
Polisen hanterade enbart den höga musiken. De andra ljuden kunde de inte göra något åt.
– Det finns trots allt ingen lagstiftning som reglerar det, säger han.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.