Nyhetssammandrag tisdag 23 augusti 2022

Publicerad 2022-08-23

Minderårig flicka kidnappad, monument tas bort i Lettland, man dog i arrest, utpekad som Kevins mördare stämmer kommunen och SD går framåt medan M backar i opinionsundersökningar.

Två män i 20-årsåldern har anhållits, misstänkta för att ha kidnappat en minderårig flicka. Männen greps i Vetlanda, rapporterar Vetlanda-Posten.
– Det är en pågående förundersökning. Jag kan inte säga så mycket. Två män i 20-årsåldern anhölls misstänkta för människorov under gårdagen, säger åklagare Jacob Thunborg till tidningen.
För P4 Jönköping uppger Thunborg att de båda männen, som nekar till brott, är kända av Polisen sedan tidigare.
Hur länge flickan misstänks ha varit bortrövad eller hur hon mår nu är okänt.

Lettland kommer att ta bort ett minnesmärke från Sovjettiden under tisdagen. Monumentet är rest som ett minne över Röda arméns insatser mot Nazityskland i andra världskriget.
Området kring minnesmärket i Uzvaras park i centrala Riga har spärrats av inför rivningen på tisdagen.
Monumentet består av en 80 meter hög obelisk med en sovjetisk stjärna längst upp, samt två grupper av statyer. Det byggdes år 1985 då Lettland fortfarande var en del av Sovjetunionen.
Det är inte känt vad som kommer att hända med monumentet när det har tagits bort.
Lettlands gräns mot Ryssland är 21,4 mil lång och landet har en stor rysktalande befolkning.
Grannlandet Estland meddelade förra veckan att landet tar bort ett minnesmärke från gränsstaden Narva.

Återigen har en omhändertagen man avlidit i arresten. En man i 45-årsåldern hittades under gårdagen livlös i arresten i Västerås.
Mannen fick hjärt- och lungräddning tills ambulansen kom till platsen. Han fördes till sjukhus där han senare dog. Anhöriga är underrättade.
Mannen var sedan tidigare omhändertagen av polis. En anmälan är upprättad och ärendet utreds av Särskilda åklagarkammaren.
En rättsmedicinsk undersökning ska genomföras för att fastställa dödsorsaken.

Robin Dahlén som felaktigt pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998 stämmer kommunen på nästan tre miljoner kronor.
Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga. Misstankarna prövades aldrig i domstol.
Långt senare, 2018, underkändes polisutredningen av en åklagare som granskade Kevins död på nytt. Dödsfallet kan ha varit en olycka, ansåg åklagaren Niclas Wargren. Han var också mycket kritisk till hur Polisen förhört de två små pojkarna.
I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel.
Arvika kommun har tidigare avvisat en begäran om skadestånd som bröderna lämnat in. Nu har Robin Dahlén beslutat att stämma kommunen.

Det är fortsatt jämnt mellan blocken inför riksdagsvalet 2022.  Samtidigt sticker Sverigedemokraterna i väg och får 21,5 procent, enligt nya siffror från SVT/Novus väljarbarometer.
Moderaterna ligger på 17,4 procent – vilket gör SD till det största oppositionspartiet.
SVT/Novus har publicerat en ny opinionsmätning, baserad på de senaste tre dagarna. Undersökningen visar hur svenska folket skulle rösta om det var val i dag och 1 500 intervjuer ligger till grund för mätningen.
Tidigare mätningar för drygt en vecka sedan visade att Moderaterna och Sverigedemokraterna var lika stora – båda samlade då 18,6 procent av väljarna.
Nu går Sverigedemokraterna om och får 21,5 procent. Moderaterna ligger på 17,4 procent, vilket gör SD till det största oppositionspartiet med drygt fyra procentenheter mer, enligt SVT/Novus.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.