Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Vet Johan Pehrson inte vad en valkampanj är?

Av Andreas Magnusson 2022-08-23

Tre veckor innan valet beger sig Sverigedemokraterna ut på gemensam turné tillsammans med de tre mindre partierna i det blåbruna blocket. De ska besöka våra stora kärnkraftverk och hålla efterföljande torgmöten.

Eftersom Liberalerna enats inom partiet om att inte kampanja med Sverigedemokraterna kan tilltaget tyckas märkligt. För alla utom partiledaren då som menar att det inte alls handlar om en gemensam kampanj. I intervju med Aftonbladet förklarar han:

”Ska besöka kärnkraftverk. Knappast stor ideologisk fråga. Lite överdrivet i kvällspressen. Vi ska förhandla sakfrågor om tre veckor. För Sveriges skull.”

Frågan är nu om Liberalerna har en partiledare som inte vet vad en valkampanj är eller om han bara inte tycker att det är viktigt att följa gemensamt fattade beslut.

Jimmie Åkesson har sagt att han litar på Johan Pehrson men att han inte litar på Liberalerna. Och det är klart att Åkesson har ett extra gott öga till ledare som anstränger sig hårt för att vitsmeta Sverigedemokraterna.

Johan Pehrson bemötte till exempel den omtalade tweeten från SD:s rättspolitiska talesperson om återvandringståg till Kabul med att säga att han inte har några kommentarer utan vill diskutera sakpolitik istället.

Ingenting är ideologiskt för Johan Pehrson, vilket kan tyckas en smula märkligt om man är ledare för ett parti vars hela idé var att ta sitt stöd ur en ideologi snarare än att blidka en specifik målgrupp.

Men den nya liberalismen tycks inte längre handla om frihet och tolerans utan om att gå dit vinden blåser.

På det sättet är det konstigt att Liberalerna inte propagerar hårdare för vindkraft istället för kärnkraft. Just nu hämtar de ju i alla fall nästan all sin energi från de högerpopulistiska vindarna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.