Nyhetssammandrag onsdag 24 augusti 2022

Publicerad 2022-08-24

Mer än 700 sidor hemligstämplat material hittades hos Trump, 972 ukrainska barn har dödats eller sårats, brasiliansk polis har genomfört räder mot affärsmän, kyrkor på Gotland har vandaliserats och en kvinna i Norrbotten är misstänkt för grova sexuella övergrepp mot barn.

Den amerikanska byrån The U.S. National Archives har hittat mer är 700 sidor hemligstämplat material i Donald Trumps bostad Mar-a-Lago i Florida, skriver Reuters.
Man fick tag på dokumenten i januari i år i samband med en omfattande husrannsakan.
I ett brev från Debra Steidel Wall, tillförordnad chef för the National Archives and Records Administrations, till Trumps advokat Evan Corcoran beskrivs fynden.
”Bland materialet i lådorna finns över 100 dokument med klassificeringsmarkeringar, som omfattar mer än 700 sidor.
Vissa inkluderar de högsta klassificeringsnivåerna”, står det bland annat i brevet.

Mer än fem barn per dag har i genomsnitt dödats eller skadats sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari i år, enligt FN:s barnfond Unicef.
Organisationen har kunnat bekräfta att minst 972 barn i Ukraina har dödats eller sårats under det halvår kriget har pågått, men poängterar att de verkliga siffrorna antagligen är mycket högre.
De flesta av barnen har drabbats av explosiva vapen som inte gör skillnad på civila och stridande personer.
”Än en gång, som i alla krig, sätter vuxnas hänsynslösa beslut barn i extrem risk. Det finns inga väpnade insatser av den här sorten som inte leder till att barn skadas”, skriver Unicef i ett pressmeddelande.
Nästan alla barn i Ukraina har utsatts för psykiskt påfrestande händelser och utsätts för risk att skiljas från familjemedlemmar, våld, övergrepp, sexuellt utnyttjande och människohandel, skriver organisationen, som vill se ett omedelbart eldupphör i Ukraina för att skydda barnen.

Brasiliansk polis genomförde räder riktade mot flera affärsmän som har stått bakom president Jair Bolsonaros omval, enligt två källor, rapporterar Reuters. Affärsmännen anklagades för att ha diskuterat en eventuell statskupp om Bolsonaro skulle förlora.
Federal polis bekräftade att de genomförde åtta husrannsakningsorder i fem delstater på ledning av Högsta domstolens domare Alexandre de Moraes, som blev chef för Brasiliens högsta valdomstol förra veckan.

25 kyrkor stängs efter vandalisering. Samtliga kyrkor i norra Gotlands pastorat låstes på måndagen, rapporterar Hela Gotland. De låstes efter upprepade fall av skadegörelse i området. Bland annat har brandsläckare tömts.
Bara i år har det varit ett 30-tal incidenter på norra Gotland, trots att man anlitat en patrullerande bevakningsfirma, skriver tidningen.

En kvinna i 20-årsåldern misstänks för grova sexuella övergrepp mot barn på ett fritidshem i Norrbotten, rapporterar lokala medier. Hon misstänks för flera övergrepp, bland annat våldtäkt mot barn, och häktades på tisdagen.
Övergreppen ska ha skett under våren och sommaren på ett fritidshem för barn i låg- och mellanstadiet.
– Förundersökningen är i ett tidigt skede och förhör ska hållas med barn och vårdnadshavare. Det är ett väldigt känsligt ärende och jag vill inte säga något mer i nuläget, säger åklagaren Richard Finnberg till SVT Norrbotten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.