Nyhetssammandrag torsdag 25 augusti 2022

Publicerad 2022-08-25

Ukraina hyllas, åtalad man fick dödshjälp, intern med bruten fot fick ingen vård, nya på svarta listan, hundar kan få tårar i ögonen och Migrationsverket kräver uppehållstillstånd av bebis som fötts i Sverige.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hyllar Ukraina under firandet av självständighetsdagen och slår fast att landet kommer att vinna kriget.
”På Ukrainas självständighetsdag hyllar jag de modiga ukrainska kvinnor och män som kämpar för sin frihet och sitt land. Nato har stöttat Ukraina sedan dess självständighet och ni kan fortsätta att räkna med Nato så länge det behövs. Ukraina kommer att segra!”, skriver han på Twitter.

En man som blivit förlamad i samband med en skottlossning i Spanien där han själv stod åtalad för mordförsök efter att ha skjutit fyra personer har fått hjälp att avsluta sitt liv.
Det meddelar hans advokat efter det att en domare beviljat honom dödshjälp innan rättegången hann starta.

Trots att foten var bruten på flera ställen beslutade vakthavande befäl att låsa in personen utan att tillkalla läkare, detta enligt en anmälan som inkommit till JO, Justitieombudsmannen.
Det var i april tidigare i år som en man på anstalten Hall knuffades omkull av en medintagen. I fallet stampade personen honom på foten som gick av vid tre ställen.
Incidenten inträffade vid 18:20-tiden, 25 minuter innan de intagna vanligtvis låses in.
Men istället för att tillkalla läkare beslutar anstalten att låsa in personen till nästkommande dag klockan 11:00.
Nästan 14 timmar efter incidenten kunde den brutna foten kontrolleras och senare opereras av läkare.
Enligt anmälan ska skadan ha krävt en veckas inneliggande vård och framkallat en permanent skada som innebär att han kommer att ha svårigheter med att springa och gå normalt.
Justitieombudsmannen inleder nu en utredning mot Kriminalvården.

Spelbolaget Betsson sticker ut på Råd & Röns uppdaterade Svarta lista med tre nya ärenden där man struntat i att följa Allmänna reklamationsnämndens (Arn) beslut.
I ett fall förlorade en spelare nästan 200 000 kronor, trots att han var spärrad för spel. Han anmälde Betsson till Arn. Betsson valde att inte svara på nämndens frågor och har inte heller följt deras rekommendationer.
Företaget finns med ytterligare två ärenden på Råd & Röns lista. Även där har Betsson valt att strunta i Arns beslut.
Betsson, som driver spel under runt 20 andra varumärken, till exempel Jallacasino, Betsafe och Nordicbet, har sedan tidigare fem andra ärenden på listan.
Allra värst på höstens uppdaterade lista är dock bilhandlarna. 81 av de 227 företag som hamnat på Svarta listan finns inom motorbranschen. Där finns bland annat bilföretaget Tesla som inte låtit en kund lämna tillbaka en bil med fel, trots Arns rekommendation.
Ett företag som sätts upp på Råd & Röns Svarta listan ligger kvar där under två års tid.

Hundar blir inte bara överlyckliga när matte eller husse kommer tillbaka efter en tids bortavaro. Återföreningen kan till och med göra hundar tårögda av lycka, visar en ny studie publicerad i Current Biology.
I studien mättes mängden tårar hos hundarna i olika situationer med ett så kallat Schirmer-test där en remsa placeras under ögonlocket. Vid första testet fick hundarna umgås normalt med sina ägare.
Vid det andra tillfället fick hundarna återförenas med sina ägare efter att ha varit separerade i cirka sju timmar. Då upptäcktes att tårproduktionen ökade ”signifikant”.
Forskarna tror att reaktionen orsakas av hormonet oxytocin, som utsöndras vid bland annat amning och beröring. Oxytocin kallas också ”kärlekshormon” eftersom det anses stärka relationen mellan individer.

Bebis måste söka uppehållstillstånd. KI-forskaren Chaitanya Tellapragadas dotter föddes i Sverige för knappt tio månader sedan. Men Migrationsverket har beslutat att bebisen måste utvisas till Indien – för att kunna söka uppehållstillstånd i Sverige.
Familjen Tellapragada har hamnat i ett moment 22. De har ansökt om uppehållstillstånd för sin dotter, som snart är tio månader.
Men för att få uppehållstillstånd behöver flickan ha ansökt om det innan hon reser in i Sverige, vilket Tidningen Näringslivet, tidigare har rapporterat om.
Bebisen har dock aldrig rest in i Sverige – hon är född här. Familjen ansökte om uppehållstillstånd för flickan när hon föddes i oktober förra året. I början av året fick de det överraskande beskedet.
– De sa att hon måste resa till Indien och på nytt ansöka om uppehållstillstånd utanför Sverige, säger Chaitanya Tellapragada. Han har bott i Stockholm sedan fyra år tillbaka och forskar i klinisk bakteriologi vid Karolinska institutet.
Han pratade med personal på KI:s internationella kontor.
– De var alla överraskade och undrade varför Migrationsverket skulle fatta ett sådant beslut. De rådde mig att gå direkt till Migrationsverket i Sundbyberg, och de hade aldrig sett ett sådant här beslut. Att en utländsk forskare får ett barn som inte kan få uppehållstillstånd.
Hans fru är utbildad maskiningenjör och de har sedan tidigare en dotter som är tre år fyllda. Samtliga har uppehållstillstånd.
Något som alltså nekas familjens senaste tillskott som är född i Sverige. I stället hänvisar Migrationsverket till att bebisens ansökan om uppehållstillstånd är gjord ”efter inresan”, rapporterar Tidningen Näringslivet.
En ”inresa” som alltså aldrig ägt rum eftersom flickan är född i Sverige.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.