Nyhetssammandrag fredag 26 augusti 2022

Publicerad 2022-08-26

Man döms till 18-års fängelse för mord på 97-åring, finländska journalister inför rätta, ta klimatkrisen på allvar ryter 1944 svenska forskare, polis åtalas för att ha publicerat passbild och Expressens krönikör Cecilia Hagen slutar rösta på Liberalerna.

En man döms i tingsrätten till 18 års fängelse för mordet på en 97-årig kvinna i Örebro.
Kvinnan försvann från sitt hem natten mellan 30 september och 1 oktober 2021. Efter en stor sökinsats hittades hennes rullator och en väska stående vid en bryggavsats. Kvinnan hittades sedan död i Svartån.
Tingsrätten anser att det ”är ställt utom rimligt tvivel” att mannen dödat kvinnan. Han döms även för två fall av grov förskingring.

Finländska journalister anklagas för att röja statshemligheter. Nu inleds rättegången mot tre journalister på Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat som står åtalade för att ha röjt statshemligheter, rapporterar Svenska Yle.
2017 publicerade tidningen en artikel som med hjälp av läckta hemligstämplade dokument, avslöjade hur verksamheten hos Signalunderrättelsetjänsten fungerade.
Rättegången är helt unik i Finlands historia, enligt Yle och kan få följer för både yttrandefriheten och den nationella rättspraxisen.

1944 forskare ryter mot politiker: Ta klimatkrisen på allvar. ”Våra politiker måste ta krisen på allvar och leda omställningen till ett framtida samhälle inom planetens gränser. Forskningen visar att en sådan framtid är möjlig”.
Det skriver 1 944 forskare och anställda från 45 svenska lärosäten och forskningsinstitut på Aftonbladet debatt.
Nu vill vi ryta: ”Vad är det ni inte förstår?”, skriver de.

En polis i Skåne åtalas för att ha lagt ut en bild på en persons pass på sociala medier, rapporterar P4 Kristianstad.
Det var efter en passkontroll som resulterade i att en person avvisades med återreseförbud som polisen lade ut bilden på sitt Instagramkonto.
Enligt åklagaren är det ett brott mot tystnadsplikten, som poliser lyder under. Den åtalade polisen har erkänt handlingen.

Cecilia Hagen slutar rösta på Liberalerna. ”Jag har alltid röstat på samma parti – nu går det inte längre”, är rubriken på Cecilia Hagens krönika i gårdagens Expressen.
I krönikan klargör hon att hon i alla år har röstat på ett och samma parti.
Hon skriver inte ut namnet på partiet men skriver att partiet bytte namn 2015.
Det enda svenska parti som det året bytte namn var Folkpartiet som bytte namn till Liberalerna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.