Nyhetssammandrag lördag 27 augusti 2022

Publicerad 2022-08-27

Det politiska spelet runt finska statsministerns festande, EU kallar till akut energimöte, man hoppade fallskärm från hustak, ung man greps med skarpladdad pistol och hela styrelsen för tidningen Arbetet har avgått för att Kajsa Ekis Ekman utsetts till chefredaktör.

De läckta partybilderna på Finlands statsminister Sanna Marin, 36, utnyttjas av politiska motståndare som vill få henne avsatt.
– Gränserna för vad som kan accepteras har helt klart överskridits, hävdar Sannfinländarnas riksdagsledamot Ville Tavio.
Samtidigt säger Magnus Swanljung, politisk reporter på Svenska Yle, att Sanna Marin framstår som vinnaren ”medan journalisterna står med skammen”.
– Marin har skött krisen enligt skolboken, hävdar han i en krönika.
Finlands statsminister Sanna Marin rördes till tårar i samband med Socialdemokraternas sommarmöte i finska Lahtis på onsdagen.
Den senaste veckan har hon gått igenom sin svåraste kris som statsminister – Finlands ”Partygate”.
– Jag är också människa, sa Sanna Marin, som tillträdde som statsminister i december 2019.
– Jag sköter mitt jobb. Jag lär mig av det här.
Samtidigt överväger det nationalistiska partiet Sannfinländarna att begära en förtroendeomröstning i riksdagen, enligt den finska kvällstidningen Iltalehti.
Det var också Sannfinländarna, som kallats för Finlands SD, som förra veckan uppmanade statsministern att drogtesta sig ”för att skingra alla misstankar om att hon skulle ha förtärt annat än alkohol på festen”.

EU:s energiministrar måste träffas akut för att hantera energikrisen i Ukrainakrigets skugga.
Det meddelar Petr Fiala, premiärminister i Tjeckien, som nu innehar det roterande EU-ordförandeskapet.
Mötet ska diskutera ”specifika nödåtgärder för att hantera energisituationen”, twittrar Fiala.
Beslutet, som godkänts av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, har tagits samtidigt som unionen försöker frigöra sig från olje- och gasimporten från Ryssland.
Minskade tillgångar och oro för framtiden har lett till höga energipriser runt om i Europa.

En man hoppade fallskärm från hustak. En man skadades i Sundbyberg i Stockholm efter att ha hoppat från en byggnad.
Enligt Aftonbladet ska mannen ha hoppat fallskärm från ett hustak, skadats allvarligt, och därefter förts till sjukhus med helikopter.
Polisen ska enligt samma uppgift ha gripit tre män som befann sig på platsen för vållande till kroppsskada och beslagtagit flera fallskärmar.
– Vi håller på och utreder vad det är som egentligen har hänt, säger Polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

En ung man greps i Uppsala misstänkt för grovt vapenbrott. Mannen hade en skarpladdad pistol på sig, enligt Polisen. Han har nu häktats.
Det var under torsdagskvällen som polisen kontrollerade en ung man i centrala Uppsala.
Under kontrollen visade det sig att mannen hade ett illegalt skarpladdat vapen – en pistol – på sig. Han greps, misstänkt för grovt vapenbrott.

Utnämningen av Kajsa Ekis Ekman till chefredaktör har lett till ett storbråk på tidningen Arbetaren.
Tidigare i veckan rapporterade Dagens Media att kontroversiella debattören Kajsa Ekis Ekman anställts som ny chefredaktör – bakom ryggen på såväl anställda som styrelse.
Protesterna på redaktionen har gjort att tre anställda fått skriftliga varningar och hotats med uppsägning eller avsked.
Tidigare i veckan hoppade två av styrelsens medlemmar, ledamoten Isak Gerson och ledamoten och ordföranden John Nordmark av sina uppdrag.
Nu har även övriga tre ledamöter – Vanja Renberg, Dena Eidi och Linnéa Eriksson – begärt utträde från styrelsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.