Nyhetssammandrag måndag 29 augusti 2022

Publicerad 2022-08-29

Kajsa Ekis Ekman sparkas som chefredaktör för tidningen Arbetaren efter en veckas anställning, rysk museichef sparkas efter att ha påstått att Ryssland krigar mot Ukraina, kvinna anhållen för mordförsök, butiker smyghöjer priserna utöver inflationen, ung kvinna undvek våldtäkt genom att sparka mannen och antalet anmälda våldtäkter under sommaren 2022 är det lägsta på många år.

Kajsa Ekis Ekman sparkas rapporter Flamman– men uppgifterna tillbakavisas. Kajsa Ekis Ekman tillträdde som chefredaktör för tidningen Arbetaren för en vecka sedan men under lördagen sparkades hon, enligt Flamman.
Till Expressen skriver hon dock i ett mejl att uppgifterna är felaktiga: ”Det stämmer inte. Jag har kontrakt på ett år som chefredaktör och det är inget som går att riva upp”.
Kajsa Ekis Ekman tillträdde som vikarierande chefredaktör på Arbetaren för en vecka sedan trots stora interna protester.
Under lördagen beslutade SAC:s centralkommitté att riva upp anställningen, vilket ledde till ”jubelstämning” enligt en anonym källa som Flamman citerar.
När hon tillsattes protesterade fem anställda och blev då varnade, tre av dem sade också upp sig i protest, likt hela tidningens styrelse.

Den ryske museichefen Jevgenij Roizman har fängslats efter att han uttalat sig mot invasionen av Ukraina, skriver Artnews.
Han ska ha brutit mot landets censurlag och hänvisat till Rysslands agerande i Ukraina som en ”invasion” och ett ”krig”, i stället för att kalla det för en ”särskild militär operation”, som regimen vill.
Roizman är chef och grundare av Nevjansk Icon Museum i Jekaterinburg, en av Rysslands största städer, och också före detta borgmästare och parlamentsledamot.
Fängslandet av honom har mötts av demonstrationer utanför museet och utanför domstolen i staden.

En kvinna i 50-årsåldern har gripits misstänkt för mordförsök efter att en man i samma ålder blivit utsatt för grovt våld med ett tillhygge på en mindre ort öster om Jönköping.
Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men han var talbar och tillståndet bedöms inte som livshotande för närvarande.
– Våldet är så pass grovt och så pass allvarligt att det finns risk att han avlider. Av det skälet har vi inlett en förundersökning om försök till mord, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid Polisen.
Dådet har skett inomhus och kvinnan kunde gripas på platsen, som Polisen har spärrat av för att säkra bevisning. Kvinnan håller på att förhöras och Polisen söker även efter vittnen till händelsen.

På Ica Maxi Sandviken kostade ett paket med Berglunds stenmalda mjöl fram till nyligen 32 kronor. Plötsligt höjde butiken priset till 39 kronor.
Något som förvånade Helge Berglund, som producerar mjölet, eftersom han inte hade höjt priset mot butiken, vilket Gefle Dagblad rapporterat.
– Debatten är hög i dag om inflationen och oskäliga prishöjningar i butiker. Det här är ett typexempel på vem som tar pengarna, säger han till TT.
I sitt protokoll från juni skrev Riksbanken att ”en faktor av betydelse” när det gäller de stigande priserna är just att företagen höjt priserna mer än normalt i relation till kostnadsökningarna.
Uttalandet har kritiserats av Svenskt näringsliv som anser att Riksbanken inte har något belägg för påståendet.
Enligt Mattias Erlandsson, biträdande chef på avdelningen för penningpolitik på Riksbanken, bygger analysen i huvudsak på publicerad statistik.
På en presskonferens nyligen var finansminister Mikael Damberg inne på samma spår när han sade att regeringen får ”allt fler indikationer” på att företag passar på att höja priset mer än nödvändigt.
Ida Lind, marknadsexpert på Ekologiska lantbrukare, ger liknande signaler:
”Jag har ringt runt till odlare som bekräftar att butikerna har höjt priserna på deras varor mycket mer än vad kostnaderna ökat i produktionsled”, skriver hon i ett sms till TT.

Ett våldtäktsförsök har inträffat utomhus i Kärrtorp i södra Stockholm.
– Det var en kvinna som var på väg hem när en gärningsperson hoppade på henne och var på väg att slita av henne kläder, säger Anna Westberg på Polisens ledningscentral.
Kvinnan fick förövaren att avbryta brottet, enligt Polisen.
– Hon lyckades sparka till gärningsmannen, det fick honom att bryta det han höll på med. Kvinnan sprang sedan därifrån, säger Westberg.
Exakt var kvinnans spark träffade mannen vill Polisen inte uppge. Polisen har haft en insats i området och teknisk undersökning på brottsplatsen. Ingen har ännu gripits.
Det är en markant nedgång av antalet anmälda våldtäkter och försök till våldtäkter utomhus i år.
Antal anmälningar under perioden den 1 juni till den 15 augusti de senaste fem åren:
2022: 235
2021: 318
2020: 325
2019: 270
2018: 292
Källa: Polisen


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.