Nyhetssammandrag tisdag 30 augusti 2022

Publicerad 2022-08-30

Ambulans under utryckning stoppades av aktivister på E4an, åklagaren yrkar på livstids fängelse för 18-årige skolmördaren, bilbombsmord från 2015 flyttas till Polisens Kalla fall-grupp, ökade beslag av Tramadol i tullen och ytterligare en person anhållen för köpcentermordet.

Ambulans under utryckning stod still när väg blockerades av aktivister. Ett tiotal aktivister limmade på måndagsmorgonen fast sig på E4:an i Stockholm, strax söder om trafikplats Haga Norra, vilket orsakade stora köer i morgonrusningen.
Även utryckningsfordon stoppades av aktivisterna, däribland en ambulans med blåljus på, som transporterade en svårt sjuk person.
– Det har stått ambulanser i den här kön, varav en med ett prio 1-larm, det är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset, säger Polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
Tolv personer har gripits, misstänkta för bland annat blåljussabotage.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för 18-årige skolmördaren. Åklagaren Johanna Liljeblad yrkar på att 18-åringen ska dömas till livstids fängelse för de båda morden på lärarna på Malmö Latinskola, rapporterar TT.
– Han har på olika sätt planerat detta, han har läst på, han har valt ut vapen och mundering och förberett sig mentalt, säger åklagare Johanna Liljeblad.
Offren dödades med en kniv och en yxa. En av lärarna har dessutom attackerats i flera omgångar när hon bevisligen varit vid liv, uppger åklagaren.
Försvaret vill istället se ett tidsbestämt straff på mellan 14 och 16 års fängelse och menar att det finns förmildrande omständigheter.
18-åringen ska inte ha varit påverkad av en allvarligt psykisk störning när dådet begicks, enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts. Dom meddelas den 8 september.

Bilbombsmord från 2015 flyttas till Polisens Kalla fall-grupp. Polisen arbetar fortfarande med ärendet kring den bilbomb som dödade 4-åriga Luna och tre män i Torslanda i Göteborg.
Utredningen har nu flyttats över till Polisens kalla fall-grupp, rapporterar Göteborgs-Posten. Två utredare som arbetat med fallet har flyttats över till den grupp som hanterar olösta mord.
– Möjligheterna är i vissa fall bättre nu än då, tekniken har förfinats, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.
Bilbomben tros ha varit riktad mot en gängmedlem som fanns i bilen. Flera som misstänkts haft en roll i morden har genom åren gripits och sedan släppts och flera av dem har dödats i konflikter.
En som misstänkts vara inblandad bor inte i Sverige i dag och han går heller inte att få tag på, enligt åklagaren.

Fler Tramadoltabletter beslagtas i tullen. Tullens beslag av smugglade tramadoltabletter har ökat med 34 procent under årets första halvår jämfört med samma period ifjol.
– Det kommer med nya metoder att smuggla in knark, säger Alexander Stålnacke, tullinspektör och gruppchef på Tullverket.
Tramadol som smugglas till Sverige kommer in i landet på olika sätt men ofta genom hamnar med både lastbilar och privata bilar.
– Det är komplicerat med Tramadol för att det är ett läkemedel som många har med sig med ett recept från utlandet, säger Alexander Stålnacke.
Under perioden januari till och med juli 2021 beslagtogs 445 459 tabletter, jämfört med samma period i år – 598 497 tabletter.

Ytterligare en person anhållen för köpcentermordet. En 40-årig man är misstänkt för mordet i köpcentret Emporia i Malmö den 19 augusti.
Sedan tidigare sitter en 15-årig pojke häktad som misstänkt för mordet. Mannen anhölls under helgen.
”I dag kommer den anhållne mannen att höras närmare tillsammans med sin försvarare. Senast tisdag klockan 12, kommer jag ta ställning till om jag begär honom häktad eller inte”, säger kammaråklagare Michelle Stein enligt pressmeddelande.
En 31-årig man dog vid skjutningen och samtidigt skottskadades en förbipasserande kvinna svårt när gärningsmannen öppnade eld inne på köpcentrumet mitt i fredagsrusningen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.